Pitäisikö tapahtumiin päästä Suomessa rokotepassilla? Näin terveyspassi toimii muissa Euroopan maissa

2:52imgMiten terveyspassi toimii Euroopassa? Katso esimerkit Ranskasta ja Isosta-Britanniasta.
Julkaistu 24.07.2021 05:46
Toimittajan kuva
Janne Ahjopalo

janne.ahjopalo@mtv.fi

Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

Suomessa on väläytetty ajatusta siitä, että syksyllä voitaisiin jo mahdollisesti elää ilman suuria koronarajoituksia. Viime päivinä keskusteluun on noussut myös niin sanottu rokotepassi. 

Suomen Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet sanoo MTV Uutisten haastattelussa, että hänen mielestään koronarajoituksille ei ole enää syksyllä perusteita rokotekattavuuden koko ajan parantuessa. 

– En näe, että niillä olisi hirveästi mitään saavutettavaa. Näiden rajoitustoimien tarkoituksena on ollut ostaa riittävästi aikaa, että väestö pystytään suojaamaan onneksi erittäin tehokkailla ja myös hyvin turvallisilla koronarokotteilla. 

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen mukaan tapahtumien äkkisulkuja vältetään viimeiseen asti loppukesälläkin.

Kurvisen mukaan Suomen hybridistrategiaa ja rajoituspolitiikkaa tulisi pohtia ”aivan uusiksi”. Hänen mukaansa aiemmat mittarit eivät ole enää tänä päivänä valideja, kun rokotekattavuus on Suomessa kasvanut kohisten. 

Hänen mielestään rokotepassin käyttöönottoa voitaisiin harkita Suomessa. 

Euroopan keskuspankin pääjohtaja on varoittanut, että nopeasti leviävä deltavariantti on uhka erityisesti Euroopan matkailulle ja majoitukselle, joka heijastuu alueen talouteen. 

Ranskassa passi vaaditaan yli 50 henkilön tapahtumissa 

Ranskassa sosiaalisia kontakteja rajoitetaan edelleen ja ihmisiä kehotetaan pitämään suojamaskia. 

Terveyspassi, eli niin sanottu rokotepassi, on tällä hetkellä pakollinen vapaa-ajan tapahtumissa ja kulttuuritapahtumissa, joissa on yli 50 osanottajaa. 

Passin kriteereinä Ranskassa on täysi rokotussarja, 48 tunnin sisällä saatu negatiivinen testitulos tai sairastettu korona. 

Elokuussa terveyspassia vaaditaan esimerkiksi ravintoloissa, ostoskeskuksissa ja pitemmillä matkoilla julkisissa liikennevälineissä. 

Koronarokotus on Ranskassa tulossa pakolliseksi kaikille heille, jotka työskentelevät haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten kanssa, kuten sairaanhoitajat. Erityisiä rokotuskampanjoita järjestetään kouluissa ja oppilaitoksissa 

Iso-Britannian tilannetta seurataan tarkasti Suomessa

Iso-Britanniassa koitti maanantaina niin sanottu vapauden päivä, kun rajoitukset sosiaalisille kontakteille purettiin kerralla.  

Myös maskisuosituksista luovuttiin, mutta osa matkustusrajoituksista pidettiin vielä voimassa. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkärin Asko Järvisen mukaan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että HUS seuraavat Britannian epidemiatilannetta, sillä maan rokotekattavuus on Euroopan korkeimpia. 

Britanniassa päivittäistavarakaupat ja tavarantoimittajat ovat jo varoittaneet kauppojen hyllyjen tyhjenemisestä, kun merkittävä osa henkilöstöstä on saanut käskyn pysyä kotona altistuttuaan koronavirukselle. 

Katso video: Voitaisiinko Suomessa avata yhteiskunta rokotetuille? Näin kommentoi julkisoikeuden professori

9:21img

Lue myös: Milloin Suomen väestö on suojattu koronalta? Rokotejohtajalta kova väite: “Laumasuojalla ei ole mitään merkitystä”

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset