Pitkästyykö jälkikasvu lomalaitumella? Näitä kirjoja nuoret vinkkaavat

Kyllästyttääkö kesällä? Tässä lasten lukuvinkit lapsille 1:27
Tällaisia vinkkejä Matilda ja Aatos antavat ikätovereilleen.

Lasten lukemisesta riittää huolta ja puhetta, mutta minkälaisia kirjoja heille on tarjolla?

Kesällä ei aina paista, uiminen ei houkuta tai kavereita ei löydy mistään. Nuorille ja lapsille monestikin tyypillinen tilanne.

Kun koulukirjoja ei tarvitse lukea, voi tuollaisena päivänä tarttua, vaikka salapoliisikirjaan. Valitettavasti alle puolet yli kymmenvuotiaista suomalaisista lukee kirjoja vähintään kerran viikossa.

Luettavaa kuitenkin riittäisi. Esimerkiksi viime vuonna pelkästään eri kotimaisia lasten- ja nuortenkirjoja julkaistiin hieman yli 200 nidettä. Siihen yli sata käännöskirjaa päälle.

Kirjailija Helena Immosen mukaan on tärkeää, että lapsille on tarjolla monipuolinen valikoima erilaista luettavaa.

– Kaikki ei tykkää kaikesta, mutta on tärkeää, että on paljon vaihtoehtoja. Lapsi ja nuori voi sitten löytää sellaisen häntä koskettavan kirjan, Immonen selittää.

Immosen mukaan lasten- ja nuortenkirjoissa voi käsitellä myös vaikeita aiheita. Lapset ovat usein jopa ennakkoluulottomampia lukijoita kuin aikuiset.

– Lasten- ja nuortenkirjallisuudessa on kautta historian käsitelty kuolemaa, sotaa, yksinäisyyttä, kiusaamista, orpoutta, pelkoja - ihan mitä tahansa asioita, mitä elämässä voi tulla vastaan, Immonen summaa.

Kesälukemista lapsille – katso vinkit! 6:39
Tällaisia kirjavinkkejä kirjailija Helena Immonen antaa lapsille!

Viiden jälkeen kysyi 12-vuotiaalta Aatos Yrjänältä ja 12-vuotiaalta Matilda Miettiseltä, minkälaisia kirjoja he suosittelevat ja mitä he itse lukevat. Haastattelu on katsottavissa jutun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat