Kääpiöplaneetta Pluton kaasukehä saattaa tuhoutua kokonaan vuoteen 2030 mennessä.
Kansainvälinen tutkimus seurasi muutoksia Pluton kaasukehässä 28 vuoden ajan. Tutkimuksessa selvitettiin, miten auringonvalo vaikuttaa kääpiöplaneetan kaasukehän paineeseen sen kiertoradan eri kohdissa.
Pluton kiertorata ei ole samansuuntainen muiden aurinkokuntamme planeettojen kanssa. Se kiertää Auringon 248 vuodessa käyden matkan varrella välillä lähempänä ja välillä kauempana aurinkokuntamme keskipisteestä.
Pluton kaasukehä koostuu pääasiassa typestä, mutta sisältää myös hieman hiilimonoksidia ja metaania. Kääpiöplaneetan lämpötila vaihtelee 223 ja 233 miinusasteen välillä. Tutkimus osoitti, että Pluton ollessa kauimpana Auringosta typpi sen kaasukehässä jäätyy.
Pluton väritys voi muuttua
Arvio on, että vaikka viimeisen kolmen vuosikymmenen aikana Pluton kaasukehän paine on kolminkertaistunut, koko kaasukehä tulee katoamaan vuoteen 2030 mennessä. Tuona vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta Pluton ensihavainnosta.
Tuloksena kaasukehän tuhoutumisesta seuraa se, että Pluton voi nähdä helpommin maasta käsin, sillä se heijastaa aiempaa enemmän auringonvaloa. Pluton nähdäkseen tarvitsee kuitenkin edelleen varsin järeän teleskoopin, oikeat olosuhteet ja tiedon siitä, missä taivaankappale milloinkin sijaitsee.
Toinen mahdollinen seuraus on Pluton värimuutos. Vuonna 2015 Pluton ohittaneen New Horizons -luotaimen kuvissa nähtävä punainen väri saattaa olla historiaa, jos kääpiöplaneetan maaperä jäätyy kaasukehän tuhouduttua.
Tutkimuksen teki kansainvälinen ryhmä, jossa oli tutkijoita kahdeksasta maasta. Tutkimus julkaistiin Astronomy and Astrophysics -tiedejulkaisussa ja siitä uutisoi mm. CNN.
Korjattu kello 8.34 sana ilmakehä sanaksi kaasukehä ja sana galaksi sanaksi aurinkokunta.