Yhdysvallat on laskevan auringon maa, ja Kiina nousee sen ohi. Valkoisessa talossa parveilee äärimmäisiä rasisteja. Näin ryöpyttää Donald Trumpin Yhdysvaltoja maa, jonka johtajaan, Kim Jong-uniin, Trumpilla on sanojensa mukaan hyvät suhteet.
Pohjois-Korean viralliset tiedotusvälineet ampuivat verbaalisen täyslaidallisen.
– Pompeosta, joka on syvästi keskittynyt vakoiluun ja juonien kehittelyyn muita maita vastaan, on tullut liian tietämätön havaitakseen, mistä aurinko nousee ja minne se laskee, pauhasi Pohjois-Korean työväenpuolue Rodong Sinmun -lehdessä.
Sen mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on hermostunut ”Yhdysvaltain ahdingosta alamäessä” suhteessaan nousevaan Kiinaan.
Pohjois-Korean ryöpytys Kiinalle hyvään aikaan
Trumpin ja Kiinan välit ovat viime aikoina vain kärjistyneet kauppasotaa laajemmaksi.
Trump on aivan äskettäin muun muassa kritisoinut Pekingin tiukentuvaa otetta Hongkongista ja demokratiamielenosoitusten tukahduttamisesta. Kiinan uuden turvallisuuslain arvioidaan uhkaavan erityishallintoalueen perinteistä poliittisia ja sananvapautta.
Kiinan liittolaisen tuoreimmat purkaukset tulevatkin Pekingille sopivaan aikaan.
Rodong Sinmun myös suomii Trumpin hallinnon ja joidenkin poliisien halua käyttää liiallista voimaa protestien tukahduttamiseen.
– Mielenosoittajat ovat raivostuneet äärimmäisille rasisteille, joita parveilee jopa Valkoisessa talossa.
Pohjois-Korea tarttui Trumpin koira-uhkaukseen
Pohjois-Korean propagandaäänitorvi ei maininnut nimiä, mutta rivien välistä on helppo lukea piikin kärki, liittyen George Floydin väkivaltaisesta kuolemasta poliisin käsissä alkaneisiin protesteihin.
– Tämä on Yhdysvaltain todellisuus tänään. Amerikkalainen liberalismi ja demokratia sulki vasemmistolaisten mielenosoitukset ja uhkasi jopa päästää irti tukahduttamisen koirat.
Muutama päiviä sitten ”vihaisten koirien” ja ”uhkaavien aseiden” päästämisestä Valkoisen talon ulkopuolella olevien mielenosoittajien kimppuun uhkasi Trump itse.
Trump ei ole tätä kirjoitettaessa kommentoinut Pohjois-Korean sanallista päälle käymistä, mutta se on hänelle kiusallista.
Trump ylistänyt Kimiä
Pohjois-Korean harjoittamassa kielenkäytössä ei ole mitään uutta, verbaalisesti se on Kimin kommunistidynastian diktatuurin perusviestintää. Kyse on siitä, että tähän mennessä Trump on ollut hyvissä väleissä Kim Jong-unin kanssa.
Trumpilla on viehtymys kaveerata autokraattien ja diktaattorien kanssa, ja hän on perso liehittelylle.
Tällaista imartelua hän itse on harjoittanut Kimin kanssa, yrittäessään saada Pohjois-Koreaa luopumaan ydinaseohjelmastaan – toistaiseksi ilman kouriintuntuvaa edistystä.
Toissa vuonna Trumpin sanoin hän ja Kim ”ovat rakastuneet toisiinsa”, kun Trumpin yritys ydinaseriisunnassa otti varhaisaskeleitaan.
Samaan prosessiin liittyen Trump viime kesänä ylisti Kimiltä saamaansa kirjettä ”kauniiksi”.
– En tietenkään voi näyttää sitä teille (toimittajille), mutta se oli hyvin henkilökohtainen, hyvin lämmin, hyvin nätti kirje, Trump lisäsi.
Pohjois-Koreassa ihmisoikeuksia ei ole
Eteläkorealainen Yonhap-uutistoimisto kertoi, että Pohjois-Korean työväenpuolueen kansainvälisten osasto laukoi yllä olevat sapekkaat kommentit omissa nimissään, ensimmäistä kertaa näin sitten Kim Jong-unin valtaannousun 2011.
On kuitenkin vaikea kuvitella, että purkautuminen olisi tapahtunut ilman diktaattorin ylöspäin noussutta peukaloa.
Pohjois-Korean ja Kiinan omat ihmisoikeustilanteet ovat surkeat. Länsimaisten liberaalien demokratioiden kaltaiset vapaudet ja oikeudet ovat niistä horisontin takana. Varsinaista oppositiota maiden rajojen sisällä ei ole.
Pohjois-Koreassa pienikin epäilys epälojaaliudesta johtajaa kohtaan voi johtaa teloistuskomppanian eteen. Kiinassa mielenosoituksia on tukahdutettu muun muassa ajamalla panssarivaunuilla ihmisten päälle.
Pohjois-Korean talous on lisäksi suhteellisen takapajuinen, ja sulkeutuneen maan esimerkiksi ravintotilanne on jatkuvan huolen kohde.
Trumpin sanat ja toimet jakavat Yhdysvaltoja pahoin, ja Pohjois-Korea haistoi hetken iskeä presidenttiä mainitsematta häntä nimeltä.