Poikkeuksellisen kuiva hellejakso on vaikuttanut merkittävästi viljelyksiin ympäri Suomen. Kesäkuu oli Suomessa poikkeuksellisen lämmin, eikä pitkään jatkuneelle hellejaksolle ole vieläkään näkyvissä loppua.
Haasteellisin tilanne on ollut Varsinais-Suomessa, missä kasvustot kärsivät jo aiemmin kevään kovista sateista.
– Kevät oli hyvin haasteellinen. Vettä tuli lounais-suomalaisittain hyvin runsaasti, kertoo mynämäkeläinen maanviljelijä Aarne Lehtonen.
– Tämän jälkeen alkoikin poikkeuksellinen lämpöaalto ja kuivuus. Luonto on päättänyt, että kasvun komponentteja rajoitetaan merkittävästi, jatkaa Lehtonen viitaten vähäisiin sademääriin.
Helteet jatkumassa vielä päivien ajan
Juuri kuivuudesta johtuvia sadonmenetyksiä on luvassa kaikkialla Suomessa. Lehtosen mukaan tilanne viljelijöiden näkökulmasta on lähes lohduton.
– Tilanne on vakava, mutta eiköhän sieltä tänäkin vuonna jotain korjata. Kevätkylvöisillä väittäisin, että noin puolet jää korjaamatta normaaliin satoon verrattuna, laskeskelee Lehtonen.
– Se kyllä näkyy tilillä, mutta se on sitten hyvä, että ensi vuonna ei tarvitse lomailla, päättää Lehtonen.
MTV:n meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että lähes koko maassa on ollut kuiva kesäkuu.
– Tämä kuivuus yhdistettynä aurinkoiseen säähän pahentaa tilannetta, sillä haihtumista tapahtuu enemmän aurinkoisella säällä. Kesäkuu on ollut monin paikoin maan etelä- ja keskiosissa jopa puolet tavanomaista kuivempi.
Esimerkiksi etelärannikolla vettä on satanut vain 20-30 millimetriä, kun normaalisti sitä tulisi kesäkuussa noin 60 millimetrin verran. Vielä ei Jokelan mukaan puhuta ennätyskuivasta kesäkuusta, mutta melko harvinaista tällainen kuivuus kyllä on.
– Kaikista vähiten vettä on tullut maan eteläisimmässä osassa. Tavanomaista kuivempi alue ulottuu aina tuonne Keski-Suomeen asti, mutta pohjoisessa vettä taas on tullut monin paikoin hieman tavanomaista enemmän kesäkuussa.
”Ei mikään kasvi nauti lämmöstä, jos vesi loppuu”
Joillekin kasveille alkukesän helteet ovat olleet mieluisat, vaikka kuivuus kurittaakin tällä hetkellä viljelyksiä monin paikoin.
– Esimerkiksi alkukasvukauden nurmisato on ollut loistava, josta saatiin hyvä ensimmäinen rehusato. Viljoille suotuisa lämpötila on vähän päälle 20 astetta. Erikoiskasvit saattavat tykätä täällä lähemmässä 30 asteen lämpötiloista, mutta ei mikään kasvi nauti lämmöstä ja hyödy siitä, jos vesi loppuu, selventää agronomi Anna Setälä.