Poliisin tietoon tulee Helsingissä yhä enemmän seksuaalirikoksia – epäilty on voinut rakentaa luottamusta pitkään ja lopulta aloittaa kiristyksen

9:04img
Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten vanhemmat voivat tunnistaa netissä lapsia etsivän hyväksikäyttäjän.
Julkaistu 18.01.2019 11:36
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Helsingin poliisille ilmoitettiin ja sen tietoon tuli viime vuonna enemmän seksuaalirikoksia kuin toissa vuonna. Viime vuonna tekoja tuli poliisin tietoon 685, kun toissa vuonna tekoja tuli ilmi 465. Vuonna 2016 luku oli 512. Myös lapsiin kohdistuvien seksuaalisten hyväksikäyttöjen määrä lisääntyi.

Niistä tapauksista, joissa epäillyn henkilöllisyys saatiin selvitettyä, ulkomaalaisten tekijöiden osuus oli 37 prosenttia. Lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyistä ulkomaan kansalaisia oli neljäsosa.

Merkittävä rikoksista ei tapahtunut saman vuonna kun asia tuli poliisin tietoon.

– Seksuaalirikoksiin liittyy piilorikollisuutta, eivätkä kaikki tapaukset tule poliisin tietoon. Yksistään ilmoitettujen ja tietoon tulleiden rikosten määrän perusteella ei voida päätellä todellista rikosten määrää ja mitä muutoksia siinä on tapahtunut, sanoo Rikostutkintayksikön johtaja, rikosylitarkastaja Jonna Turunen Helsingin poliisilaiton tiedotteessa.

Poliisin mukaan ilmoitusten määrä voi kasvaa monista syistä. Esimerkiksi julkinen keskustelu seksuaalirikoksista voi johtaa siihen, että asia tunnistetaan paremmin ja siitä ilmoitetaan enemmän.

Tekijät lähipiirissä ja verkossa

Useassa tapauksessa voi olla sama tekijä, ja lisäksi uhri voi olla sama monissa teoissa.

– Yhden epäillyn jäädessä kiinni, myös mahdolliset muut häneen liittyvät uhrit selvitetään. Lapsiin kohdistuviin seksuaalirikoksiin syyllistyneillä henkilöillä voi olla useitakin kontakteja tai kontaktiyrityksiä lapsiin, ja nämä kaikki selvitetään. Tapahtumia voi paljastua usean vuoden ajalta ja tämä voi näkyä korostuneesti tiettynä vuotena ilmi tulleiden rikosten määrissä, Turunen kuvailee.

Uhriksi joutuvat eri-ikäiset ja erisukupuoliin kuuluvat henkilöt, mutta valtaosassa teoista tekijänä on mies. Uhreja lähestytään niin verkossa kuin tosimaailmassa. Tekijä kuuluu poliisin mukaan usein uhrin lähipiiriin, ja muissakin tapauksissa pyrkivät luomaan uhrin kanssa luottamuksellisen suhteen. Tuntemattomien yllättäen tekemän seksuaalirikokset ovat harvinaisia.

– Usein tutkinnassa selviää, että epäilty on rakentanut suhdetta uhriin pidemmän aikaa, ja käyttää hyväksi esimerkiksi nuoren tarvetta saada huomiota ja hyväksyntää, Turunen kertoo.

– Teot etenevät monesti asteittain ja uhria saatetaan kiristää jatkamaan seksuaalista kanssakäymistä esimerkiksi uhkaamalla julkaista uhrista seksuaalisävytteistä materiaalia. Nuoria voidaan houkutella tapaamiseen tai tekoon tarjoamalla esimerkiksi päihteitä tai muita hyödykkeitä. Verkossa keskusteluja käydään yleensä kahden kesken, Turunen kuvailee.

Luottamus on tarpeen rikosten paljastumisessa

Poliisin mukaan rikoksia estetään ja selvitetään luottamuksen avulla. Tärkeintä olisi, että lapsilla ja nuorilla on luotettavia aikuisia, joille he uskaltavat kertoa asioista.

Poliisi korostaa, että poliisiin tulee ottaa yhteys ja tehdä rikosilmoitus mahdollisimman pian epäillyn rikoksen tultua ilmi. Näin tapaus myös saadaan todennäköisimmin selvitettyä.

Seksuaalirikoksiin liittyy voimakasta, tunteellista keskustelua. Poliisin mukaan ne monesti perustuvat rajallisiin tietoihin.

– Yksittäisistä tapauksista tehdään helposti yleistyksiä. Olisi silti tärkeää, että asiassa voitaisiin käydä asiallista ja rakentavaa keskustelua sekä erityisesti keskustella rikosten ennalta estämisestä. Keskeistä on kiinnittää huomiota rikosten uhreihin eli lapsiin ja nuoriin, lasten ja nuorten tukipalveluihin ja erilaisiin lapsille ja nuorille tarkoitettuihin yhteiskunnan tukirakenteisiin, Turunen vetoaa.

Tuoreimmat aiheesta

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö