Pöllöraati perkasi ministerikohua: "Saattaa lisätä Lintilän kannatusta omassa vaalipiirissä"

8:27imgPöllöraati perkasi ministerikohua: ”Saattaa lisätä Lintilän kannatusta omassa vaalipiirissä”
Julkaistu 10.03.2023 12:09
Toimittajan kuva

Kitta Kohonen

kitta.kohonen@mtv.fi

Huomenta Suomen Pöllöraadin mukaan median on pitää selvittää elinkeinoministerin jokaista lonkeropulloa.

– Ulkopuolisella tarkkailijalla jää huomaamatta, että median tehtävä on kaivaa nämä asiat, sanoo Iltalehden politiikan- ja taloustoimituksen päällikkö Juha Ristamäki.

– Se lähti WhatsApp-sekoilusta, mikä oli ihan Mika Lintilän oma aikaansaannos. Siinä hän lähti selitysten höllyvälle suolle kulkemaan.

Pöllöraadin mielestä on ainoastaan loogista, että media käy suhteellisen tarkasti läpi, mitä hän on mistäkin asiasta kertonut.

– Totta on, että WhatsApp-viestittely pisti kaiken alulle. Siinä ei olisi pitänyt olla niin epäselvä ja epälooginen, lisää MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg.  

WhatsApp-kohun loppuselvitystä odotetaan yhä.

– Vielä eilenkin Lintilä kertoi, että logitiedot Metalta ovat tulematta. On selvää, että Lintilä itse antaa liidejä, joita toimitusten pitää seurata, sanoo Ilta-Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies Hanna Vesala.

– On epäselvää, puhuuko hän totta tässä WhatsApp-kohussa. Puhuuko hän totta alkoholista, jos hän sanoo, että juotiin yhdet lonkerot, niin minusta on ihan loogista, että selvitetään, pitääkö tämä paikkansa.

Mukaan lonkerokohuun joutui osaltaan puolustusministeri Antti Kaikkonen. Hän kävi ostamassa juomat K-marketista matkalla lentokentälle, jonne heillä olikin tuossa vaiheessa jo kova kiire.

"Tarinoissa erikoisia piirteitä"

Lonkerojuttua voi sinällään pitää pienenä asiana.

– Mutta se liittyy siihen päivään, jolloin hän melkein myöhästyi Ruotsin kuninkaan ja kuningattaren tarjoamalta illalliselta. Mikä olisi tilanne, jos juhlaillallinen alkaa ja sieltä puuttuu Suomen ministeri, jonka pitäisi istua kuningattaren vieressä, Iltalehden Ristamäki kysyy.

– Nämä liittyvät samaan päivään, ja on ihan loogista, että asiat selvitetään. Pitää selvittää, pitävätkö ministerin kortit paikkansa.

Antonia Berg miettii, pitääkö tieto paikkansa, että Lintilä oli lähellä myöhästyä.

– Hänellä oli käytössä auto eli hän ehti siihen kättelytilaisuuteen. Se ei mennyt suurlähettilään suunnitelman mukaan, Berg sanoo.

– Ei siinä epäselvyyttä ollut, että hän melkein myöhästyi sieltä. Se on kerrottu. Hän tuli jälkimmäisellä kuljetuksella. Kiire tuli, koska hänelle piti selittää protokolla ja muu linnassa, Ristamäki jatkaa.

Lintilä ei mennyt linnaan yhdessä avustajansa tai Kaikkosen kanssa. Hanna Vesala sanoo, että tässäkin tarinassa on erikoisia piirteitä.

– Hänen piti tavata pikkuserkkuaan, ja nyt sitten paljastui, että hänen piti esittää surunvalittelut siellä. Sitten hänellä oli näitä frakkiongelmia, ja ne johtuivat siitä, että Kaikkosella oli parempi adjutantti. Nämä tarinat ovat vähän erikoisia.

– Sitten häntä jännitti, kun hän on maalaispoika, Vesala lisää.

– Kaikkiahan meitä tuo tilanne jännittäisi ja yritettäisiin tavata pikkuserkku siinä vähän ennen, Ristamäki veistelee.

Vaikutus vaalimenetykseen?

Toimittajat kertovat, että tiedonmurusia Lintilästä on liikkunut pitkän aikaa. Se, mikä laukaisi tapahtumaketjun, oli WhatsApp-sotku.

– Lintilä olisi selvinnyt hyvin, jos olisi sanonut, että oli lähettänyt meemin, joka oli toisten mielestä loukkaava ja toisen mielestä tosi hauska.

– Sen sijaan hän päätti lähteä selittelemään afrikkalaisista hakkereista lähtien kaikenlaisia asioita. Kyllä ensisijaisesti katsoisin peiliin, Ristamäki sanoo.

Vaalitulokseen Lintilän moninaiset kohut eivät vaikuta. Ainakaan negatiivisesti, toimittajat uskovat.

– En usko, että tämä tulee vähentämään Lintilän kannatusta, vaan uskon, että hänen omassa vaalipiirissään tämä pelaa Mika Lintilän puolesta, Ilta-Sanomien Hanna Vesala toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Mika Lintilä