Britannian EU-eroa ympäröivä sekava poliittinen tilanne vaikuttaa koko unioniin hiukan sekoittavasti, luonnehtii presidentti Sauli Niinistö.
– Eiköhän se nyt ole ollut viimeiset pari-kolme vuotta aika selvää, että kaikenlainen sekavuus vaikuttaa tietysti koko järjestelmään, koko EU:hun hiukan sekoittavasti, ja onhan tuo hämmentävää, Niinistö pohtii.
Niinistö puhui Helsingissä järjestetyssä parlamenttien ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa konferenssissa.
Presidentti peräänkuuluttaa EU:lta nykyistä tiiviimpää yhtenäisyyttä, sillä yhtenäisyyden kautta Eurooppa voi olla vahvempi globaali toimija.
Niinistö toisti suurlähettiläspäivillä esittelemänsä ajatuksen siitä, että geopoliittinen kuva maailmasta muistuttaa kolmiota, jonka kärjissä ovat Yhdysvallat, Kiina ja Venäjä.
EU:n Niinistö sijoittaisi kolmion keskelle paineen alle.
– Piirtäisin paljon mieluummin suorakulmion, jossa vahva EU olisi neljäs kulma tasavertaisena globaalina toimijana kolmen muun rinnalla.
Tällä hetkellä suorakulmiota ei kuitenkaan Niinistön mukaan ole.
– Eurooppa ei enää muokkaa maailmaa, vaan maailma muokkaa meitä.
Haavisto vaatii Venäjä-suhteisiin parannusta
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi talouslehti Financial Timesin tuoreessa haastattelussa, että EU:n täytyy vahvistaa toimia Venäjä-suhteiden parantamiseksi, jos se on eduksi turvallisuudelle.
Presidentti Niinistö kertoo, ettei ole keskustellut asiasta Haaviston kanssa, mutta pitää Haaviston ulostuloa samansuuntaisena kuin, mitä Ranskan presidentti Emmanuel Macron on puhunut.
–Minä olen omalta kohdaltani aina painottanut dialogin merkitystä, joka on ehkä hivenen varovaisempi, Niinistö sanoi.
Niinistö kuitenkin korostaa, ettei ota Haaviston kommenttiin etäisyyttä tai läheisyyttä ennen kuin on keskustellut asiasta tarkemmin ulkoministerin kanssa.
Mahdollinen askel eteenpäin Iranissa
Iranin tapauksessa on tapahtumassa paljon asioita, Niinistö arvioi. Hän toivoo, että uutinen kiinni otetun tankkerin miehistön jäsenten vapauttamisesta voisi olla askel eteenpäin.
Iran kertoi keskiviikkona vapauttavansa seitsemän Stena Impero -aluksen miehistön jäsentä, jotka ovat olleet Iranin vankeina heinäkuusta lähtien. Iran otti haltuunsa ruotsalaisvarustamon omistaman, Britannian lipun alla purjehtivan tankkerin ja sen miehistön Hormuzinsalmessa Persianlahdella heinäkuun puolivälin jälkeen.
Niinistö kertoi sanoneensa Iranin ulkoministerille Mohammed Javad Zarifille tämän vieraillessa Suomessa elokuussa, että tankkeri tulisi vapauttaa.
EU:lla on yhtenäinen kanta siitä, että Iranin ydinsopimuksesta tulisi pitää kiinni jatkossakin. Persianlahdelle mahdollisesti kaavailtu EU:n merivalvontatehtävä ei sen sijaan ole saanut selvää mandaattia.
Niinistö korosti mandaatin tärkeyttä. Hän arvioi, että mandaatin puutteen vuoksi operaation tilanne on aika avoin.
Niinistö sanoi myös, että Ranskan presidentillä Macronilla on merkittävä rooli Iranin tilanteen selvittelyssä.
– Hän ainakin kovasti yrittää, sanotaan näin.