Suomen hoitajapulaa ei ratkaista hakemalla työvoimaa muualta Euroopasta, uskoo professori.
Suomalaisen terveydenhuollon ammattilaispula on ollut jo pitkään tiedossa. Pulaa on esimerkiksi erikoissairaanhoidon hoitajista, hoitajista julkisen terveydenhuollon sektorilla ja erikoislääkäreistä.
Ongelma ei ole ainoastaan terveydenhuollon. Ikäluokat pienenevät, jolloin jokaiseen ammattiryhmään valmistuu vähemmän ja vähemmän ammattilaisia.
Lue myös: Tehyn Rytköseltä täyslaidallinen Husin työoloista: "Työnantaja on poistanut kahvit ja kahvimaidotkin"
Myös muualla Euroopassa ongelmia
Pulan lääkkeeksi on moneen kertaan ehdotettu työperäistä maahanmuuttoa. Helsingin yliopiston professori Kristiina Patja ei usko, että ratkaisua Suomen pulaan terveydenhuollon ammattilaisista löytyy ainakaan Euroopasta.
Suomen vetovoima varteenotettavana vaihtoehtona on hänestä kyseenalainen terveydenhuollon ammattilaisten näkökulmasta.
– Tämä ongelma on myös Euroopassa, koko Euroopan väestö on ikääntymässä. Mitään helpotusta meille ei tule Euroopan sisäisestä ammattilaisten muuttoliikkeestä. Jos taas katsotaan Suomen houkuttelevuutta: täällä on aika kylmää ja pimeää ja palkat on aika pieniä, Patja sanoo.
Patja nostaa myös esille, että Suomen sisäinen puhe alasta kauheassa kriisissä ei auta asiaa. Hänen mukaansa ongelma ratkeaisi korjaamalla terveydenhuollon rakenteita ja tuottamistapoja uudistamalla.
Lue myös: Suomen hoitajapulaa yritetään taklata maahanmuutolla – kaksi tekijää houkuttivat Darlenen Hong Kongista Suomeen
9:18
Tekevätkö ammattilaiset oikeita töitä?
Suomessa on Patjan mukaan paljonkin sellaista työtä, jonka tarpeellisuutta voisi arvioida uudelleen. Patjan mielestä olisi paikallaan arvioida sitä, millaisiin asioihin lääkäreiden ja hoitajien aikaa kannattaa käyttää.
– Reseptin seuraksi pitää aina kirjoittaa vielä lausunto, vaikka lääkäri on jo arvioinut, että potilas tarvitsee lääkkeen. Meillä on paljon sellaista vanhaa kerrostumaa. Jotkut ovat ehdottaneet, että näitä siirrettäisiin hoitajille, mutta jos tällainen keskustelu halutaan käydä, se koko homma on todennäköisesti ihan turhaa. Säästäisin myös hoitajien arvokasta osaamista siihen hoitotyöhön, Patja sanoo.