Professori kannustaa ministeriötä antamaan maskisuosituksen: "Kasvomaskit ovat yksi keino toisen aallon estämiseksi"

9:06img
Haastattelussa Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen.
Julkaistu 30.07.2020 22:01
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

"Itse en pidä tästä riskinotosta." Terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen kannustaa ministeriötä antamaan suosituksen kasvomaskien käytöstä, sillä hänen mukaansa maskit ovat yksi keino välttää koronan toinen aalto.  

– Kasvomaskit ovat yksi keino toisen aallon estämiseksi, toteaa Lasse Lehtonen.

"Kaikki kuolemat, mitä syksyllä ja talvella mahdollisesti tulevat, ovat turhia ja vältettäviä"

Hyvä aloitus Lehtosen mukaan olisi maskit julkisissa kulkuvälineissä. 

– Viime kuukausina on tullut aika paljon tutkimusnäyttöä maskien hyödyistä, joten mielestäni kannattaisi suomalaisiakin lähteä opettamaan maskien käyttöön. Itse pidän julkisia kulkuvälineitä hyvänä tapana aloittaa. 

– Kaikki kuolemat, mitä syksyllä ja talvella mitä mahdollisesti tulevat, ovat siinä mielessä turhia ja vältettäviä. Eli pitäisi pystyä hakemaan ne toimet, joilla pidetään tilanne niin hyvänä kuin se kesäkuussa oli.

Professori ei purkaisi yhä voimassa olevia rajoituksia.

– Meillä on maailmalta on hyvin paljon esimerkkejä siitä, että on tullut paljon laajoja tartuntaryppäitä.

– Itse en pidä tästä riskinotosta, koska rokote on saatavilla, jos selviämme talven yli, todennäköisesti pystymme ensi syksynä palaamaan melko normaaliin elämään. 

"Jos tartunnat lähtevät kaksinkertaistumaan, niin neljän viikon päästä ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin missä oltiin keväällä pahimpaan epidemia-aikaan"

Lehtosen mukaan on merkkejä siitä, että tartuntatilanne ei ole paranemaan päin.

– On tiettyjä merkkejä siitä, että tartunnat ovat lähteneet lisääntymään, joten olisin aika varovainen näiden yleisötilaisuuksien ja sisätiloissa tapahtuvien yleisökokoontumisten kanssa. Niihin liittyy väistämättä tartuntojen leviämisen riski. 

– Jos tartunnat lähtevät kaksinkertaistumaan, niin neljän viikon päästä ollaan hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin missä oltiin keväällä pahimpaan epidemia-aikaan. Kovin toivottavaa olisi, että näin ei käy, mutta meillä ei ole mitään niitä rajoitustoimenpiteitä päällä, jotka keväällä tämän epidemian pysähdyttivät.

Katso koko haastattelu artikkelin alusta olevasta videoklipistä. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa