Medialla on huomattava rooli itsemurhien ehkäisyssä, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Liian yksityiskohtainen uutisointi voi tarjota itsemurhaa aikovalle samaistumiskohteen ja siten pahentaa tilannetta.
– Maltillinen uutisointitapa itsemurhien kohdalla voi toisaalta osoittaa, mistä vaikeina hetkinä saa apua ja siten estää itsetuhoista käyttäytymistä myös liikenteessä, Partonen muistuttaa.
Itsemurhat ovat parhaiten estettävissä, jos ihmisen mielenterveyden häiriöt tunnistetaan ja niihin puututaan ajoissa, sanoo Partonen. Itsemurhakuolemien taustalla on useimmiten mielenterveyden häiriöitä, joista tyypillisin on masennus. Näin on myös enemmän julkisuutta saavien, liikenteessä tapahtuvien itsemurhien kohdalla.
– Itsemurhan ehkäisyn kulmakivenä on se, että mielenterveyden häiriöön sairastunutta hoidetaan hyvin. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että jokainen itsemurhaa yrittänyt saa ensiavun jälkeen myös välitöntä tukea, hoitosuunnitelman ja asianmukaista hoitoa.
Masennustila tulee havaita ja hoitaa ajoissa, ennaltaehkäisyn merkityksestä itsemurhien estämisessä Lääkäripäivillä Helsingissä puhunut Partonen sanoi.
Itsemurhien määrä on vähentynyt Suomessa tasaisesti koko 2000-luvun. Tilastokeskuksen kuolinsyytilastojen mukaan toissa vuonna itsemurhan teki 789 ihmistä, mikä on lähes sata vähemmän kuin edellisenä vuonna. Itsemurhista noin kahdeksan prosenttia tapahtui liikenteessä.