Yhdysvaltoja pitää voida arvostella, vaikka se on tärkeä liittolainen. Tätä mieltä on enemmistö STT:n haastattelemista eri puolueiden johtavista poliitikoista.
Ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) saa toiminnalleen laajaa tukea. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä on sanonut, että ulkoministerin pitäisi harkita vastaisuudessa tarkemmin, miten puhuu Yhdysvalloista.
Valtonen kommentoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, että Yhdysvaltojen "pakka on sekaisin" Ukraina-politiikassa, koska sillä ei vaikuta olevan suunnitelmaa.
– En välttämättä ihan samaa ilmaisua käyttäisi kuin ulkoministeri, mutta onhan yhdysvaltalaisten lausunnoissa jonkun verran kirjavuutta kieltämättä ollut viime viikkojen aikana. Siinä saattaa olla kyse neuvottelutaktiikasta tai sitten ei, sanoo keskustan puheenjohtaja Antti Kaikkonen.
Kaikkonen painottaa, että Suomella on täysi sananvapaus ja kantoja voi ja pitää tuoda esille jatkossakin.
Lue myös: Orpo: Hallituksen sisällä ei ulko- ja turvallisuuspoliittista erimielisyyttä
Myös SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen nostaa esille sananvapauden.
– Yhdysvallat on maa, joka kestää kritiikkiä myös läheisiltä liittolaisiltaan. Yhdysvallat otti Münchenin turvallisuuskokouksessa selkeästi kantaa sananvapauden puolesta, käyttäkäämme itsekin sitä.
Valtonen kuittasi myöhemmin Mäkelän arvostelun sanomalla, että Suomella ei ole mitään syytä varoa sanojaan yhdysvaltalaisten liittolaisten kanssa.
Fokus väärässä paikassa
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Minja Koskelan mielestä Valtonen on kommentoinut aivan oikein Yhdysvaltojen hajanaista viestintää.
Yhdysvaltojen fokus on Koskelan mielestä ollut monessa kohtaa väärässä paikassa, kun sen pitäisi olla itsestäänselvästi Ukrainan suvereniteetissa.
– Pidän tosin harmillisena sitä, että Suomen hallituksen linja on sekava. Samaan aikaan perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra antoi kiitosta (Yhdysvaltain varapresidentti) J. D. Vancen puheelle ja Valtonen sanoo, että Yhdysvaltojen pakka on sekaisin.
Toisaalta Purra on myös arvostellut Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Ukrainan ja Euroopan ohittamisesta ja Venäjän myötäilystä.
Vance ei ottanut turvallisuuskokouksessa pitämässään puheessa esiin ollenkaan Ukrainaa, mutta ryöpytti Eurooppaa ja sen arvoja.
Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virta on sitä mieltä, että ulkoministerin täytyy voida ilmaista näkemyksensä kansainvälisessä tilanteessa myös silloin, kun asiat eivät ole vielä täysin kristallinkirkkaita, vaan vasta muotoutumassa.
Adlercreutz: Vaikea saada selkoa
Hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz sanoo liittolaisuuden kestävän myös suoran puheen. Hänenkin mielestään Yhdysvaltojen Ukraina-politiikasta on vaikea saada selkoa.
Siitä ei saa Adlercreutzin mielestä olla epäselvyyttä, etteikö länsi olisi sitoutunut ylläpitämään toisen maailmansodan jälkeistä maailmanjärjestystä, johon kuuluvat sopimukset, luotettavat liittolaisuudet ja yhteiset pelisäännöt.
– Venäjä on sopimukset ja pelisäännöt räikeästi rikkonut ja on oleellista, että sitä ei siitä palkita.
Hallituspuolue kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtajan Peter Östmanin mielestä neuvotteluita ei edistä se, että liittolaiset keskenään moittivat ja kyseenalaistavat toisiaan.