Varo näitä hälytysmerkkejä tuoreessa parisuhteessa – voivat enteillä ongelmia

Amerikkalaisterapeutti käyttää beige lippu -termiä tarkoittaessaan hienovaraisia hälytysmerkkejä tulevista ongelmista parisuhteessa.

Moni lienee kuullut puhuttavan niin sanotuista punaisista lipuista (englanniksi red flag). Niillä tarkoitetaan asioita, jotka kielivät haitallisista piirteistä tai jopa mahdollisesta hyväksikäytöstä suhteessa.

Nyt on alettu keskustella myös niin sanotuista beigeistä lipuista. Aiemmin sen on selitetty tarkoittavan kiinnostuksen kohdetta, joka on kenties erikoinen, muttei varsinaisesti haitallinen parisuhteelle

Psychology Today-sivustolle aiheesta kirjoittava avioliitto- ja perheterapeutti Cheralyn Leeby liittää siihen negatiivisemman sävyn. Hänen mukaansa beige lippu tarkoittaa uudessa suhteessa ilmenevää hienovaraista käytöstä tai signaaleja, jotka saattavat ennakoida sitä, että myöhemmin tiedossa on vakavampia ongelmia, mahdollisesti jopa hyväksikäyttöä.

Alla olevalla videolla kerrotaan, miksi elokuu on erokuu. Juttu jatkuu videon alla.

Räjähdysherkkyys ja aggressiivisuus

Räjähdysaltis ja aggressiivinen tapa käsitellä asioita voivat olla Leebyn mukaan merkittäviä fyysistä väkivaltaa ennakoivia tekijöitä parisuhteessa. Erään tutkimuksen mukaan esineiden kohtelu aggressiivisesti korreloi vahvasti fyysisen hyväksikäytön kanssa intiimeissä suhteissa.

Eräässä vuodelta 2023 peräisin olevassa tutkimuksessa taas huomattiin, että esimerkiksi aggressiivinen käytös kärjistyy usein vakavammaksi väkivallaksi ja mahdollisesti hyväksikäytöksi.

Aggressiivinen käytös ja äkilliset tunteenpurkaukset voivat johtaa väkivallan kärjistymiseen.

Mustasukkaisuus ja omistushaluisuus

Toisena varhaisena hälytysmerkkinä Leeby mainitsee sen, että suhteessa ilmenee hienovaraisia merkkejä mustasukkaisuudesta ja omistushalusta. Vaikka toinen ei yrittäisikään alussa avoimesti kontrolloida kumppaniaan, voivat nämä seikat olla varhaisia merkkejä siitä, että taustalla piilee luottamus- ja kontrolliongelmia.

Mustasukkaisuudella on havaittu olevan yhteys väkivaltaisen käyttäytymisen kärjistymiseen parisuhteissa. Eräässä vuonna 2020 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että intensiivinen ja epärationaalinen mustasukkaisuus ennakoi vahvasti emotionaalista hyväksikäyttöä nuorten aikuisten keskuudessa.

Myös eräässä vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että mustasukkaisuuteen liittyvä käyttäytyminen, kuten toisen jatkuva tarkkailu, luo pelon ja riippuvuuden ilmapiiriä. Tällainen käyttäytyminen voi johtaa vakavampaan hyväksikäyttöön.

Tällaiset toimintamallit olisi hyvä tunnistaa ja katkaista varhaisessa vaiheessa, jotta ne eivät pääsisi etenemään haitallisemmiksi vuorovaikutusmalleiksi, Leeby suosittaa.

Ei pitkiä ystävyyssuhteita ja eristäytyminen läheisistä

Kolmas beige lippu on se, että toisella ei ole pitkiä ystävyyssuhteita. Lisäksi pyrkimys eristää kumppani tämän tukiverkosta enteilee pahaa

Sosiaalista eristäytymistä pidetään taktiikkana, jolla yritetään kontrolloida toista osapuolta. Se voi vähitellen johtaa tilanteeseen, jossa uhri eristäytyy yhä enemmän ja tulee riippuvaisemmaksi toisesta osapuolesta.

Alla olevalla videolla kerrotaan, milloin tietää eron olevan paras ratkaisu. Juttu jatkuu videon alla.

Mistä tietää, että olisi parempi vain erota? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:09
Mistä tietää, ettei kannata enää yrittää? Pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä kertoo vastauksen.

Gaslighting

Olet ehkä kuullut englanninkielisestä termistä gaslighting. Se tarkoittaa, että kumppani manipuloi toista niin, että tämä alkaa epäillä omia ajatuksiaan, arvostelukykyään ja muistojaan.

Lopulta toinen voi alkaa kyseenalaistaa oman järkensä tai käsityskykynsä. Tällaisella toisen "sumuttamisella" voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia mielenterveyteen.

Läheiset varoittelevat

Yksi räikeimmistä varhaisista vaaran merkeistä Leebyn mukaan on se, jos ystävät ja perheenjäsenet ilmaisevat huolensa suhteesta. 

Tutkimuksissa on havaittu, että lähipiiri voi huomata sellaisia hälytysmerkkejä, jotka ihminen itse jättää huomiotta. Näin voi käydä etenkin alkuvaiheessa, kun ollaan hyvin rakastuneita.

Läheiset pystyvät usein tarkastelemaan suhdetta objektiivisemmin kuin alkuhuuman keskellä hekumoiva ihminen itse.

Katso myös video: Rakkaushuijauksen uhri kertoo, miten hurmurin tunnistaa valehtelijaksi

Lue myös:

    Uusimmat