Valvottavilla ongelmilla on tapana putkahtaa mieleen pyörimään ihmisen mennessä nukkumaan.
Unettomuuden hoitoon erikoistunut psykologi Aric Prater kertoo CNBC-uutissivustolla, että hänen työkokemuksensa perusteella tavallisin syy unettomuuteen löytyy ihmisen ajattelutavoista.
– Tutkimuksissani olen huomannut, ettei unen ykköstappaja ole sosiaalinen media tai epämukava patja – se on ruminointi, psykiatrian apulaisprofessorina Kalifornian yliopistossa työskentelevä Prater kertoo.
Kansankielinen vastine psykologiselle termille on märehtiminen tai vatvominen. Se on usein automaattista toimintaa, joka voi alkaa pienestäkin ikävästä ajatuksesta – monesti omaan virheeseen liittyvästä sellaisesta. Asia jää mieleen pyörimään, kun ihminen miettii asioiden syitä ja seurauksia, ja ottaa lisäkierroksia. Samalla huoli kasvaa yhä suuremmaksi.
Asioiden pyörittely mielessä on sinänsä hyödyllistä, sillä tapa auttaa ennakoimaan tulevaisuuden oletettuja uhkia. Mutta monesti käy niin, että ajatukset vain kiertävät kehää. Ratkaisua ei löydy ja alkuperäisen ongelman aiheuttama ahdistuneisuus vain kasvaa.
Märehtiminen pitää mielen hereillä, vaikka muuten olisikin väsynyt. Valitettavasti vatvominen iskee usein juuri iltaisin sängyssä maatessa, kun pimeys ja hiljaisuus kääntävät ihmisen huomion itseensä.
Ruminointi on varsinainen voimavarasyöppö, jonka tiedetään aiheuttavan jopa masennusta. Stressi ja masennus aiheuttavat unettomuutta sekä ruokkivat toisiaan.
Lue myös: Tämä aamuongelma voi olla masennusoire
Näin pääset eroon vatvomisesta
Ikävien asioiden ajattelua ei toki kannata tukahduttaa, sillä toisinaan tilannearvio on tarpeellinen. Paras hetki siihen tuskin on silti nukkumaanmenoaika.
Prater kehottaakin varaamaan iltapäivästä tai alkuillasta 15 minuuttia pelkästään huolten käsittelylle. Tuon vartin aikana itselle sallitaan murheissa vellominen yksi kerrallaan. Mikäli huomaa vatvovansa asioita muinakin kellonaikoina, voi itselleen sanoa hiljaa mielessään, että ongelman käsittely saa odottaa seuraavaan huolihetkeen.
Pari kertaa viikossa toteutettuna tekniikan pitäisi alkaa hiljalleen tepsiä unta häiritsevään märehtimiseen.
Toinen vaihtoehto on kirjoittaa mielessä pyörivät asiat paperille ja pyrkiä keksimään, miten ongelmia lähtisi purkamaan. Kun mieli saa viestin siitä, että ongelmat ovat selviämässä, ei aivojen tarvitse käsitellä niitä läpi yön.
Usein vatvominen liittyy tehtyihin mokiin, joita ei voi enää palata korjaamaan. Häpeän tunteiden voimistaminen ei edistä virheistä ylitse pääsemistä. Oma vajavaisuutensa kannattaakin pyrkiä hyväksymään ja myöntää, että märehtiminen aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, vinkkaa yliopistosairaanhoitopiirien ylläpitämä Mielenterveystalo.
Hyvin nukutun yön jälkeen maailmakin näyttää valoisemmalta paikalta.
Lue myös: Jos heräät keskellä yötä, kokeile näitä keinoja saadaksesi taas unta
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Etkö saa nukahdettua? Uni tulee jopa minuutissa tällä tekniikalla – katso videolta, miten se toimii.
1:05
Lähteet: CNBC, Mielenterveystalo