MTV Puolassa: Siirtolaiskriisi voimistuu itärajalla – laittomia tulijoita satoja päivässä: "Olemme valmiita kaikkeen"

2:24img
Video: Siirtolaiskriisi voimistuu Puolan ja Valko-Venäjän rajalla
Julkaistu 19.04.2024 06:50
Toimittajan kuva

Lala Ylitalo

lala.ylitalo@mtv.fi

Siirtolaisvirta Puolan itärajalla on kiihtynyt jälleen kevään lämmetessä. MTV vieraili Valko-Venäjän vastaisella rajalla. 

Puola kertoo pysäyttävänsä rajalla päivittäin parisataa laitonta maahantuloyritystä, joista suuri osa käännytetään takaisin Valko-Venäjälle. 

Syynä on se, etteivät rajaa ylittävät halua turvapaikkaa Puolasta vaan haluaisivat jatkaa pidemmälle Länsi-Eurooppaan, etenkin Saksaan. 

– Jos he haluaisivat pysyä Puolassa, he tulisivat (laillisille) rajanylityspaikoille ja hakisivat turvapaikkaa. Mutta he haluavat päästä Länsi-Eurooppaan ja pysyä siksi piilossa, rajavartija Ewelina Lewkowicz kertoo MTV Uutisille Bialowiezan metsässä lähellä Valko-Venäjän rajaa. 

Rajavartioston ylivääpeli Michal Bura on työskennellyt maastorajalla 17 vuotta ja pitää viimeistä paria vuotta täysin ennennäkemättöminä. Pitkäaikainen luottamus naapureihin murtui hetkessä.

– Vielä muutama vuosi sitten rajaa turvasivat niin Puolan kuin Valko-Venäjän rajavartiostot. Toimimme yhteistyössä Valko-Venäjän kanssa, joka meidän tapaamme ei sallinut laittomia rajanylityksiä. 

– Nyt valitettavasti Valko-Venäjän rajavartiostosta on tullut salakuljetuspalvelu, joka mahdollistaa, ohjaa ja sallii ihmisten laittomia rajanylityksiä, Bura kertoo. 

OMA Puola Waldemar Skrzypczak 2

Rajavartijat Michal Bura ja Ewelina Lewkowicz työskentelevät Valko-Venäjän rajalla. Heidän mukaansa työ on muuttunut ennennäkemättömällä tavalla.

Buran mukaan Valko-Venäjän viranomaiset auttavat siirtolaisia antamalla rajanylitykseen tarvittavia välineitä. 

– Lapioita, piikkilankasaksia, tikapuita. He myös päästävät heidät suljetulle alueelle, jonne ei pääse ilman Valko-Venäjän viranomaisten lupaa, Bura kertoo. 

Myös Buran mukaan 99 prosenttia Valko-Venäjältä Puolaan pyrkivistä ei halua jäädä Puolaan. 

– Jos tulijoiden joukossa on ihmisiä, jotka tarvitsevat apua ja haluavat pysyä Puolassa, vastaanotamme heiltä hakemuksia kansainväliseen suojeluun. Minäkin olen henkilökohtaisesti vastaanottanut kymmeniä tällaisia hakemuksia, Bura kertoo. 

"Olemme ihmisiä"

Ewelina Lewkowicz on myös työskennellyt rajalla jo vuosikymmenen. Hän kertoo, että kaikkia rajanylittäjiä ei saada kiinni, mutta valtaosa heistä kyllä. 

– Päivittäin on noin 200 laitonta rajanylityksen yritystä, Lewkowicz kertoo. 

Lewkowicz kertoo valtaosan siirtolaisista olevan hyväkuntoisia miehiä. Hän vakuuttaa Puolan tarjoavan myös apua niitä tarvitseville. 

– Tilanne on hyvin vaikea. Työmme on muuttunut muutamassa vuodessa dramaattisesti ja tämä on vaikeaa myös meille. Olemme ihmisiä ja meillä on tunteet. 

– Tavallaan tunnemme myötätuntoa näitä ihmisiä kohtaan, mutta tiedämme, että he pyrkivät ylittämään rajan laittomasti, Lewkowicz kertoo. 

Tänä vuonna jo yli 6 000 laitonta rajanylitystä

Tänä vuonna Puolaan on pyrkinyt jo yli 6 000 ihmistä laittomasti. Koko viime vuonna luku oli 26 000. siirtolaisvirta on voimistunut huhtikuussa kevään lämmetessä. 

– Viimeksi tammikuussa näimme 4–5 päivää ilman yhtäkään laitonta rajanylityksen yritystä. Se oli ainoa melko rauhallinen aika kriisin alkamisen jälkeen, Podlachian alueen rajavartioston tiedottaja Katarzyna Zdanowicz kertoo. 

Zdanowiczin mukaan Puola on varautunut kaikkeen, kun kyseessä on Valko-Venäjä.

– Ennustaminen on vaikeaa, ja olemme valmiita kaikkeen, koska hybridisodasta vastuussa oleva Valko-Venäjä tietää Puolan viranomaisten toimet ja yrittää keksiä uusia keinoja rajanylitykseen ja antaa välineitä esteiden ylittämiseen, Zdanowicz kertoo. 

OMA Puola rajavartiosto Katarzyna Zdanowicz

Katarzyna Zdanowicz kertoo Puolan olevan raja-alueella valmiina kaikkeen.

"Suurin osa pyrkii Saksaan"

Hänen mukaansa Puolan viranomaisia yritetään muun muassa harhauttaa tuomalla suuria joukkoja yhdelle rajanylityspisteelle, jotta pienemmät joukot pääsevät toisaalta läpi. 

– Tänä vuonna Puolaan on pyrkinyt ihmisiä yli 20 eri maasta. Muun muassa Syyriasta, Afganistanista, Eritreasta ja Bangladeshista, Zdanowicz kertoo.

– Kriisin alusta alkaen Puolan rajan laittomasti ylittäneillä on ollut yksi suunta: Länsi-Eurooppa. Saksa on yleisin päämäärä, mutta listalla ovat myös Ranska, Belgia, Alankomaat ja Englanti. Tällä hetkellä suurin osa laittomista siirtolaisista ovat 20–40-vuotiaita miehiä, sillä rajanylityksessä vaaditaan voimaa, Zdanowicz sanoo. 

Zdanowicz kertoo Puolan seuraavan tilannetta myös muualla Euroopassa. Hänen mukaansa koko EU:n sisäraja on uhattuna. 

– Suomen rajavatiosto on vieraillut rajallamme useaan otteeseen ja mielellämme jaamme heille kokemuksiamme, koska meillä on kokemusta kriisitilanteesta ja laittomista rajanylityksistä, Zdanowicz kertoo. 

Uusi hallitus ei ole muuttanut rajakäytäntöä

Puolassa loppuvuodesta aloittaneen, aiempaa paljon liberaalimman hallituksen on odotettu keventävän paljon kritisoituakin käännytyslakia, mutta toistaiseksi muutosta ei näy. Käännytystoimia on pidetty muun muassa kansainvälisiä ihmisoikeuslakeja rikkovana. 

Rajan lähellä Koillis-Puolassa Bialystokin kaupungissa ohikulkijoilta kysyttäessä käännytyksiä pääasiassa tuetaan.

– Mielestäni se on hyvä käytäntö, koska meillä on erikseen laillisia paikkoja maahantuloon, ja "villejä reittejä" pitkin tuleminen rikkoo lakia, katsoo Stanislaw Chmielik.

– Rajavartiosto tekee kaikkensa ylläpitääkseen turvallisuutta. Enkä usko, että he voisivat tehdä tätä enempää, Justyna Horczak sanoo. 

Leszek Zukowskin mukaan toimet ovat kuitenkin epäinhimillisiä.

– Mielestäni Puolan hallitus ei ole ottanut opikseen, koska maahantulijoita on kohdeltu todella huonosti, kuin rikollisia. Heitä ei pitäisi kohdella kuin rikollisia, koska he ovat ihmisiä, Zukowski sanoo. 

Tuoreimmat aiheesta

Puola