Taistelukenttä Ukrainassa on "täysin läpinäkyvä"
Puolijoukkuetelttojen käyttöön taistelukentällä "tulisi alkaa suhtautua kriittisesti", kirjoittaa majuri Kalle Tuominen Jalkaväen vuosikirjassa.
Syynä ovat Ukrainan sodan opit ja ennen kaikkea dronet, joiden vuoksi taistelukenttä on Ukrainassa tällä hetkellä "täysin läpinäkyvä".
Tämän seurauksena joukkoja on mahdotonta koota yhteen paikkaan ilman, että vastapuoli havaitsee ne ja keskittää niitä kohti tulta.
Tuominen työskentelee Maavoimien esikunnan koulutusosastolla ja on kirjoittanut Jalkaväen vuosikirjaan Ukrainan sodan opeista jalkaväen näkökulmasta.
Pienoisilmavoimat
Tuominen kuvailee dronejen muodostavan pienoisilmavoimat, jotka ovat tulleet peruuttamattomasti osaksi jalkaväen taistelua.
– Yli kolmen sotilaan osastot muodostavat tällä hetkellä maalipisteen, joka voi olla peruste epäsuoran tulen tai itsemurhalennokin käytölle, Tuominen kirjoittaa.
Tässä suhteessa puoluejoukkueteltat ovat hyvin hankalia, sillä sellaiseen mahtuu kerralla 18–19 henkilöä.
Tuomisen mukaan on todennäköistä, että vain "tukeutumisalueella on mahdollista nukkua lämmitetyissä teltoissa".
Tukeutumisalueella tarkoitetaan huolto- ja varastoaluetta, jossa myös sotilaiden on mahdollista levätä.
Lääke tähän uuteen ongelmaan on majuri Tuomisen mukaan sotilaiden ja kaluston "todella merkittävä hajauttaminen ja maastouttaminen".
Esimerkiksi ukrainalainen jalkaväkiryhmä hajauttaa partionsa noin 100 metrin etäisyyksille toisistaan, Tuominen kertoo. Suomalaisessa jalkaväkiryhmässä on 5–8 sotilasta.
Mitä tilalle?
Puolijoukkueteltan voisi tulevaisuudessa korvata esimerkiksi pieni laavukangas tai jokaiselle sotilaalle annettava bivy-pussi.
Näin pyrittäisiin siihen, ettei vihollisille muodostu "yksittäisiä maalipisteitä".
Lopputuloksen tulisi olla sellainen, että useimmissa Suomen olosuhteissa taistelija pystyy majoittumaan ilman lämmitettyä telttaa. Tämä vaatii kehitystyötä, Tuominen sanoo.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.