Häkkänen myös huomauttaa tiedustelutiedon liikkuvan Naton sisällä reaaliajassa ilman, että sitä tarvitsee erikseen pyytää.
Yhdysvaltojen puolustusministeri Lloyd Austin tuli keskiviikkona oma-aloitteisesti tarjoamaan tukea Suomen ja Viron välisen infrastruktuurin tuhojen tutkintaan, sanoo puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.). Häkkänen kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa Naton päämajalla liittokunnan puolustusministerien kokouksen ensimmäisen päivän jälkeen.
– Se on tärkeä signaali, että joka tapauksessa nämä asiat, joita tapahtuu, eivät ole vain Suomen merialueella tapahtuneita seikkoja, vaan ne ovat läntistä yhteisöä kohtaan tapahtuneita seikkoja. Se on täysin horjumaton, yksimielinen viesti, mikä täältä tuli, Häkkänen sanoi.
Häkkäsen mukaan kansalliset viranomaiset ovat sanoneet, että heillä on toimintakyky asian selvittämiseen.
– Sen jälkeen katsotaan, että jos tarvitaan tähän tutkintateknistä apua, niin minkälaista apua ehkä tarvitaan.
Häkkänen katsoo, että on myös periaatteellisesti merkityksellinen kysymys, miten vastaaviin tilanteisiin reagoidaan erityisesti silloin, jos täyttä oikeudellista näyttöä ei saada. Hän katsoo, että reagointikykyä pitäisi silloinkin olla, jotta ulos lähtee oikea signaali ja ennakkovaikuttaminen olisi kunnossa.
Häkkäsen mukaan tärkeintä on Suomen ja Nato-maiden kannalta, että kukaan ei ole tilanteessa yksin. Varsinaisia toimenpiteitä hän ei halua ennakoida.
– Meillä on huomenna ensimmäiset vähän laajemmat keskustelut näistä mahdollisuuksista, minkälaisia toimenpiteitä jatkossa ehkä tehdään, hän sanoo.
Voiko Naton tiedustelutieto auttaa?
Nato on myös organisaatio, jossa tiedustelutiedon vaihtaminen on keskeisessä osassa. Onko tältä puolelta tulossa apua?
Tähän kysymykseen Häkkänen ei täysin suoraan vastaa. Hän kuitenkin sanoo, että jo sunnuntaina puolustushallinto informoi Naton päämajaa ja keskeisiä Itämeren alueen kumppaneita.
– Tiedon kulku on reaaliaikaista liittolaisten kesken. Samoin kaikesta keskeisestä tiedustelutiedosta ja muusta saadaan tieto saman tien. Sitä ei tarvitse siis erikseen varsinaisesti pyytää, vaan meitä informoidaan koko ajan ja me informoimme, Häkkänen sanoo.
Hän kuitenkin muistuttaa, että tutkinta on siviiliviranomaisten vastuulla, eikä hän siksi ole ollut puolustusministerinä aiemmin asiaa kommentoimassa.
Puolustusministerien kokous jatkuu torstaina, jolloin kokouksessa käsitellään muun muassa Naton pelotetta ja puolustusta sekä operaatioita Kosovossa ja Irakissa. Myös Israelin puolustusministeri on tapaamassa Naton puolustusministereitä videoyhteydellä.