Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) uskoo, että ongelmat Turkin kanssa saadaan ratkaistua. Kaikkonen vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Kaikkonen kertoo valtiovallan varautuneen ennen Nato-jäsenyyden hakemista siihen, että matkalla saattaisi tulla yllätyksiä. Hän kertoo Turkin vaatimusten tulleen yllätyksenä, sillä ennakkoon saadut viestit olivat toisenlaisia.
– Kyllä sieltä meille kerrottiin, että Turkki suhtautuu suomen jäsenyyteen myönteisesti. Siinä suhteessa tämä on yllätys.
Kaikkonen kertoo vierailleensa viime viikolla Naton puolustusministerien kokouksessa Brysselissä. Hän vakuuttaa, että Suomi ja Ruotsi toivotettiin laajalti erittäin tervetulleeksi Natoon.
– Suomen ja Ruotsin jäsenyys toisi lisäarvoa Natolle, se olisi tällainen win-win-tilanne.
Turki on syyttänyt Suomea ja Ruotsia terrorismin tukemisesta.
– Meidän on hirveän hankala ymmärtää sellaisia ajatuksia, että Suomi jotenkin suosisi terrorismia, kun tilanne on kyllä aivan päinvastainen, Kaikkonen toteaa.
Turkin kanssa on käyty neuvotteluja myös tällä viikolla. Naton huippukokous järjestetään 29.-30. kesäkuuta ja on mahdollista, että solmu Turkin kanssa ei ole vielä silloin auennut.
– On ilman muuta riski, että solmut eivät aukea vielä Madridiin mennessä ja se tarkoittaa sitä, että pitää jatkaa töitä sen jälkeen.
”Keskitytään siihen, mihin voimme vaikuttaa”
Kaikkonen ei osaa ottaa kantaa siihen, olisiko Suomen Nato-prosessi edennyt nopeammin, mikäli Natoon ei olisi haettu yhdessä Ruotsin kanssa.
– Itse uskon, että on viisasta toimia yhdessä Ruotsin kanssa. Ruotsi on meille hyvin läheinen kumppanimaa.
Turkin esittämien väitteiden taustalla on epäilty mahdollisesti olevan myös Turkin presidentin Recept Tayiep Erdoganin pyrkimys vahvistaa omaa heikentynyttä valtaansa.
Maassa järjestetään ensi vuonna sekä parlamentti- että presidentinvaalit. Kaikkonen ei ota asiaan kantaa.
– Voi tietysti kysyä, onko jotain muita motiiveja kuin mitä Turkki on virallisesti pöytään nostanut. Emme näistä muista tiedä, niin voi olla valtion viisautta, etten lähde niillä hirveästi spekuloimaan. Keskitytään siihen, mihin voimme vaikuttaa, hän muotoilee.
– Olen vakuuttunut, että ne ongelmat mitä pöydällä on Turkin kanssa, saadaan ratkaistua ennemmin tai myöhemmin.