Puolustusministeriö: Suomen laki liian kankea ja hidas Nato-operaatioihin

2:20img
Puolustusministeriö: Suomen laki liian kankea ja hidas Nato-operaatioihin.
Julkaistu 05.08.2024 10:11
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Suomen ensimmäiset Nato-operaatiot ulkomailla ovat osoittautuneet toimiviksi; ongelmia sen sijaan on ollut lähtöä edeltävässä päätöksenteossa.

Nato-arki on osoittanut, että Suomen lain edellyttämä päätöksentekoprosessi Nato-operaatioihin osallistumisesta on ongelmallinen, kun kyse kaavalain mukaisesta kansainvälisen avun vastaanottamisesta tai antamisesta. 

– Nyt on nähtävissä sitten, että siinä voi olla jotain kankeutta ja hidasteita ja tätä arvioidaan tällä hetkellä,  mikä olisi se järkevin ja tehokkain tapa päätöksentekojärjestelmäksi ja millaiseksi se tehtäisiin, sanoo puolustuspoliittisen osaston kansallisen puolustuksen yksikön, yksikönjohtaja eversti Markku Viitasaari Puolustusministeriöstä.

Viitasaaren mukaan esille noussut muutostarve edellyttää säädösmuutoksia, jotka olisi tarkoitus tehdä jo alkusyksystä.

– Minun mielestäni, jos Suomi lähettää ulkomaille joukkoja lähetetään ulkomaille, niin kyllä ylivaltionjohto sen päätöksen tekee.

Viitanen jatkaa, että vielä laki ei ole estänyt osallistumista.

Lue lisää: Ensimmäistä kertaa rauhan aikana – katso, miten Suomen ilmavoimat osallistuu Naton puolustustehtäviin

Nato-löylyt! Suomalaiset rakensivat Romanian-harjoitukseensa tietenkin saunan – tällainen se on

Hybridioperaatiot sotilaallinen toimi?

Venäjän Suomeen kohdistamat hybridioperaatiot nousivat esille Natohuippukokouksessa Washingtonissa ja ne kirjattiin myös loppuasiakirjaan.

– Tässä on ilmassa semmoista, että hybridioperaatiota ruvetaan käsittelemään kuten valtiollisen toimijan sotilaallisia toimia esimerkiksi Nato-jäsenmaita vastaan, mutta mitään päätöksiä ei tässä ole vielä tehty, kertoo Viitasaari.

Viitasaaren mukaan Nato voi auttaa nykyisinkin tässä Suomea, jos tarvitaan.

Maaesikunta Mikkeliin vai Hämeenlinnaan?

Naton maavoimien esikunnan sijoituspaikka Suomessa päätetään Viitasaaren mukaan kesän jälkeen, sillä Naton asiantuntijat ovat jo käyneet tutustumassa vaihtoehtoihin omilla kriteereillään.
Viitasaari vakuuttaa, että lopullisen päätöksen sijoituspaikasta tekee lopulta kuitenkin Suomi. Päätös tullaan tekemään heti kesän jälkeen.

– Hämeenlinna tai joku muu hyvä paikka voi olla mahdollinen, mutta Mikkelissä toki sijaitsee tällä hetkellä Suomen maavoimien esikunta ja siellä on ne rakenteet ja johtamisyhteydet ja tilat jo olemassa - se vaikuttaisi erittäin hyvältä vaihtoehdolta.

Lue lisää: Puolustusministeri Häkkänen: Suomeen tulee Nato-esikunta ja maavoimien joukkoja

Mitä Naton Norfolkin esikuntaan pääseminen tarkoittaa Suomelle käytännössä?

Tuoreimmat aiheesta

Nato