Puolustusvoimat päätti väärinkäytösten ilmoituskanavan koekäytön – ilmoituksia tuli kuuden kuukauden aikana vain neljä

7:15img
Puolustusvoimat otti koekäyttöön uuden laillisuusvalvontapuhelimen, jossa työntekijät voivat kirjoittaa anonyymisti kohtaamistaan vääryksistä – näin puhelimeen reagoitiin ennen kokeilua
Julkaistu 16.04.2021 14:40

MTV UUTISET – STT

Sen sijaan kokeilun aikana ilmeni, että "nimettömästä ilmoituksesta alkaneen asian selvittäminen on erittäin vaikeaa".

Puolustusvoimat on saanut päätökseen muun muassa väärinkäytösten ilmoittamiseen käytetyn laillisuusvalvontakanavansa koekäytön. Puoli vuotta kestäneen kokeilun aikana kanavan kautta ei paljastunut lainvastaista menettelyä, eikä rikostutkintoja aloitettu.

Kanavan tarkoitus on tarjota lisäkeino lainvastaisuuksista tai epäkohdista ilmoittamiseen.

Ilmoituksia kanavan kautta tuli maaliskuun puoliväliin mennessä neljä, ja ne koskivat virka-aikaa, parkkipaikkoja ja sukulaisten palkkaamista. Kiusaamistarkoituksessa tehtyjä ilmoituksia ei Puolustusvoimien mukaan havaittu.

– Kokeilu oli pääosin odotusten mukainen, ja vastasi sille asetettuja odotuksia pois lukien ilmoitusten vähäinen määrä, tiedotteessa todetaan.

Puolustusvoimat arvelee ilmoitusten määrän jääneen vähäiseksi osin siksi, että kanavaa ei ole voinut käyttää etänä.

Kuuden kuukauden kokeilu aloitettiin viime syyskuun puolivälissä Pääesikunnassa, Kaartin jääkärirykmentissä, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnassa, Lapin lennostossa ja Rannikkoprikaatissa.

Tavoitteena oli selvittää kanavan ja sen teknisen järjestelmän toimivuus, ilmoitusmäärät ja se, mitä aiheita nousee esille.

Tiedotteen mukaan kuluvan vuoden aikana on määrä päättää, otetaanko kanava käyttöön kaikissa joukko-osastoissa ja muissa hallintoyksiköissä.

Huolet eivät realisoituneet

Puolustusvoimat toteaa tiedotteessaan, että kokeilun valmisteluvaiheessa tunnistettiin joitakin riskejä ja huolia, jotka eivät kuitenkaan kokeilukäytössä esiin tulleissa tilanteissa realisoituneet.

Huolena etukäteen olivat esimerkiksi mahdolliset perusteettomat tai vähäisiin rikkomuksiin liittyvät ilmiannot, jotka kasvattaisivat esitutkintojen määrää ja siten söisivät resursseja.

Lisäksi huolta oli herättänyt se, säilyisikö ilmoittajan anonymiteetti nimettömissä ilmoituksissa, sekä se, että kanavalla voisi pyrkiä vahingoittamaan "epämiellyttäväksi koettuja henkilöitä" tekemällä näistä ilmoituksia.

– Nämä riskit tulee kuitenkin pitää jatkuvasti mukana arvioinnissa ja muistuttaa/kouluttaa henkilökuntaa myös jatkossakin kanavan tarkoituksesta. Uutena riskinä kokeilun aikana on tunnistettu, että nimettömästä ilmoituksesta alkaneen asian selvittäminen on erittäin vaikeaa, tiedotteessa lukee.

Laillisuuskanavakokeilun syy on Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi väärinkäytösten ilmoittajien suojelusta. Se on pantava täytäntöön lainsäädännöllä kuluvan vuoden joulukuun puoliväliin mennessä.

Puolustusvoimat painottaa tiedotteessaan, että uusi kanava on vain yksi lisäkeino epäkohdista ilmoittamiseen, eikä sen tarkoitus ole vaikuttaa muihin käsittelyihin.

Lue myös: Puolustusvoimien valtava tartuntarypäs: Korona tarttunut useisiin kymmeniin ampumaleirillä – "Ilmeisesti biletystaustaa"

Tuoreimmat aiheesta

Puolustusvoimat