Putin johti itse Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, sanoo brittiarmeijan pomo – operaatio Itä-Ukrainassa "äärimmäisen riskialtis ja hätäinen"

Iso-Britannian puolustusvoimien johtoon kuuluva amiraali Tony Radakin suomii kovin sanoin Venäjän armeijan epäonnistumisia Ukrainassa. Asiasta uutisoi The Wall Street Journal.

Sodan ensimmäisten viikkojen aikana yhdysvaltalaiset sotilasviranomaiset ihmettelivät, ettei Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan vaikuttanut olevan selkeää johtajaa.

Amiraali Tony Radakin uskoo, että ainakin sodan alussa hyökkäystä johti presidentti Vladimir Putin, joka ei tunnetusti varsinainen sotilasjohtaja ole. Rintamalla Putinia ei toki nähty, vaan sotaa johdettiin oletettavasti Moskovasta käsin.

Radakinin mukaan Putin on osoittanut olevan autoritaarinen johtaja, joka eristäytyy päivä päivältä lisää.

– Heidän päätöksentekonsa harvoin parantuu ja yleensä vain huonontuu, Radakin sanoo.

Sittemmin Putin on nimittänyt Ukrainan operaatioiden johtoon Aleksandr Dvornikovin, joka johti Venäjän asevoimien toimintaa Syyriassa vuosina 2015–2016.

"Äärimmäisen riskialtis ja hätäinen"

Sodan tähän mennessä ehkä merkittävin hetki oli, kun Kremlissä jouduttiin myöntämään, ettei Kiovan valloitus onnistu. Venäjä luopui tyystin tästä hyökkäyssuunnasta ja päätti keskittyä Itä-Ukrainaan. 

Itä-Ukrainassa tarve lisävoimalle oli ilmeisesti kova, sillä ainakin osa Kiovan ympäristössä tappion kärsineistä joukoista heitettiin tuleen ilman kunnon lepoa ja huoltoa.

Nyt Venäjän on arveltu pyrkivän piirittämään ne joukot, jotka Ukrainalla on maan itäosan pullistumassa. Tätä Venäjä on tosin yrittänyt jo jonkin aikaa ilman haluttua lopputulosta. Amerikkalainen ajatushautomo ISW on kuvaillut Venäjän etenemistä "hitaaksi, mutta tasaiseksi"

– Operaatio näyttää äärimmäisen riskialttiilta ja äärimmäisen hätäiseltä, Radakin arvioi.

Venäjän on laajalti katsottu hyökänneen Ukrainaan alimitoitetuilla joukoilla, mikä on tehnyt riittävän ylivoiman saavuttamisesta vaikeaa. Myös ukrainalaisten taistelukyky ja -tahto ovat yllättäneet venäläiset.

Voidaankin perustellusti sanoa, että Venäjän tiedustelu on epäonnistunut.

– Katastrofaalisilla tiedusteluvirheillä on taipumusta johtaa katastrofaalisiin seurauksiin, Radakin toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat