Putin vastasi poikkeuksellisesti ulkomaisten medioiden kysymyksiin – torjui Venäjän aikeet hyökätä Nato-maihin "potaskana"

Putin väitti, että Ukrainassa olisi jo paikalla länsimaisia sotilaskouluttajia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on tavoilleen poikkeuksellisesti vastaillut ulkomaisten tiedotusvälineiden kysymyksiin televisioidussa tapaamisessa. Venäjän valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan Putinin tapaaminen venäläisten ja kansainvälisten uutistoimistojen johtajien kanssa järjestettiin Pietarissa.

Putin torjui myös puheet Venäjän aikeista hyökätä sotilasliitto Naton jäsenmaihin potaskana.

– Älkää muodostako mielikuvaa Venäjästä vihollisena. Te vain vahingoitatte itseänne, Putin sanoi.

– He ovat keksineet tämän ajatuksen, että Venäjä haluaa hyökätä Naton kimppuun. Oletteko menettäneet järkenne? -- Se on hölynpölyä, se on täyttä paskaa, Putin sanoi.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja tiedusteli Putinilta, miksi pääkonttorin edustalla on salossa myös Neuvostoliittoa sekä Venäjän keisarikuntaa edustavat liput. Putin vastasi kysymykseen sanomalla, ettei Venäjällä ole minkäänlaisia keisarillisia kunnianhimoja.

Trumpin tuomio "poliittisesti motivoitunut"

Venäjä kiisti kuukausien ajan valmistelevansa sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan ennen kuin aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä toissa vuoden helmikuussa. Venäjä on myös liittänyt viisi Ukrainan aluetta laittomasti itseensä. Useat venäläisvirkamiehet ja Putin itse ovat sanoneet, että alueet ovat olleet aiemmin osa sekä Venäjän keisarikuntaa että Neuvostoliittoa.

Putin vastaili muun muassa uutistoimisto AFP:n kysymyksiin sen toimittajasta, joka sai surmansa ilmeisessä venäläisiskussa Ukrainassa viime vuonna. Putin kertoi Venäjän voivan tutkia tapahtunutta.

– Teemme kaiken voitavamme. Olemme tähän työhön valmiita. En tiedä, miten se voidaan käytännössä tehdä, koska tämä henkilö kuoli sota-alueella, Putin sanoi.

Tilaisuudessa Putin kommentoi myös muun muassa Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin rikostuomiota, jota Putin kertoi pitävänsä poliittisesti motivoituneena.

– On ilmiselvää maailmalle, että Trumpin tuomiossa on kyse oikeusjärjestelmän käytöstä sisäisessä poliittisessa kamppailussa, Putin sanoi.

Venäjää itsevaltaisesti johtavan Putinin mielestä tuomio "polttaa maan tasalle" Yhdysvaltain demokraattisten maiden johtajuuden. Putin kuitenkin sanoi myös, ettei Yhdysvaltain seuraavien presidentinvaalien voittajalla ole merkitystä Venäjälle.
 

Paisutteli Ukrainan tappioita

Kysyttäessä Venäjän Ukrainassa kärsimistä tappioista Putin kieltäytyi kertomasta tarkkaa lukua, mutta väitti, että Ukraina olisi kärsinyt viisi kertaa Venäjää suuremmat tappiot.

– Jos puhumme erityisesti peruuttamattomista tappioista, on se yhden suhde viiteen, Putin sanoi.

Putin väitti ilman todisteita myös, että Ukrainassa olisi jo paikalla länsimaisia sotilaskouluttajia. Länsimaisten joukkojen lähettäminen Ukrainaan edes koulutustarkoituksessa on ollut kiistanalainen asia Ukrainaa tukevissa länsimaissa. Ranska ei ole sulkenut vaihtoehtoa pois, mutta moni muu Ukrainan tukijamaa on suhtautunut ajatukseen vastahakoisesti.

– He ovat jo läsnä Ukrainan alueella, ja heidän ikäväkseen he ovat kärsineet tappioita, Putin väitti lehdistötilaisuudessa sotilaskouluttajista.

Putinin mukaan länsimaiset asetoimitukset Ukrainaan ovat "hyvin vaarallinen askel" varsinkin, jos aseiden lahjoittajat ohjaavat niiden käyttöä. Putin sanoi Venäjän voivan luovuttaa vastaavasti aseita kolmansille maille, jotka voisivat hyökätä länsimaisiin kohteisiin.

Länsimaisten aseiden käyttötavat Ukrainassa ovat olleet tapetilla sen jälkeen, kun Yhdysvallat antoi Ukrainalle rajoitetun luvan tehdä sen antamilla aseilla iskuja Venäjän puolelle Harkovan alueen puolustamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat