Putkirikkoja ja vesikatkoja voi tulla jatkossa enemmän, jos tähän asiaan ei puututa

9:30imgHaastattelussa Huoltovarmuuskeskuksen ​varautumisasiantuntija Roope Siirtola ja Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n valmiuspäällikkö Riina Liikanen.
Julkaistu 07.02.2025 13:29

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Jos vesihuollon saneerausvelkaan ei tartuta, luvassa voi olla enemmän vesikatkoja, varoittaa asiantuntija.

Tänään 7. helmikuuta vietetään Valtakunnallista Varautumispäivää. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEKin tutkimuksen mukaan lähes puolelta suomalaisista puuttuu kotivarastaan puhdas kannellinen ämpäri tai kanisteri. Lisäksi kahdelta kolmasosalta puuttuu pullovesi.

Veden merkityksen varautumisessa huomaa kuitenkin nopeasti, kun veden tulo katkeaa yllättävästi vaikkapa putkirikon vuoksi.

Lue myös: Suomalaisten varautumisessa kaksi selvää puutetta – "Monet eivät ole tulleet ajatelleeksi"

Mikä on asiantuntijan mukaan pahin skenaario koskien vesi-infraa?

– Tällä hetkellä alalla huolestuttaa eniten se, pystytäänkö me tarttumaan siihen saneerausvelkaan, joka alkaa olla jo aika iso, sanoo Suomen Vesilaitosyhdistys ry:n valmiuspäällikkö Riina Liikanen Huomenta Suomessa.

Liikasen mukaan vesihuolto toimii tällä hetkellä kyllä varsin hyvin.

– Voidaan luottaa siihen, että hanasta tulee puhdasta vettä aina, kun sen avaa.

Jos saneeraustarpeeseen ei tartuta, seurauksia kuitenkin on luvassa.

– Vesikatkoja tulee enemmän kuin nykyään. Nykyäänhän se ei ole mitenkään tavanomaista Suomessa, että vettä ei hanasta tule, mutta jos tähän saneeraustarpeeseen ei tartuta, verkostot ikääntyvät ja alkavat olla entistä huonommassa kunnossa, ja silloin putkirikkoja ja erilaisia vesihuollon häiriöitä tapahtuu enemmän, Liikanen sanoo.

Mistä vettä haetaan vesikatkon aikana? Miten varautumista voi harjoitella? Millaiset ovat hurjimpia varautumissuunnitelmia? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta!

Huomenta Suomen löydät MTV Katsomosta!

Lue myös: Hurja näky: Tällaisista putkista tulee monien juomavesi

Katso myös: Miltä näyttää vain 10 vuotta vanha putki, joka on pilalla? 

7:59imgVideolla Isännöintiliiton LVI-asiantuntija Janne Laksola kertoo, minkälaisia virheitä viemäri- ja muiden putkistojen asennuksissa on 2000-luvulla tehty.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus