Puutiaisaivokuumetapaukset ovat kolminkertaistuneet Suomessa 10 vuoden aikana ja borrelioosiin sairastuu vuosittain noin 10 000 suomalaista. Moni muistaa suojautua punkeilta kesän ajan, mutta todellisuudessa punkkikausi voi kestää jopa aikaisesta keväästä aina joulukuulle saakka.
Kylmässä pohjolassa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että tavallisesti kesäajan kiusana pidettyjä tauteja levittäviä punkkeja elää todellisuudessa luonnossamme melkein ympäri vuoden.
Punkkikausi voi kestää Suomessa aikaisesta keväästä jopa joulukuuhun saakka, jos talvi on leuto. Punkit aktivoituvat etsimään sopivaa ravinnonlähdettä jo noin viiden asteen lämpötiloissa, muistuttaa Suomen Rokotepalvelu Oy.
Lue myös: Suomalaisjohtoisessa tutkimuksessa tehtiin löydös, joka voi suojata punkkien levittämältä taudilta
Tämänkin kevään ensimmäiset punkkihavainnot on Suomessa jo tehty, kertoo Turun yliopisto.
Ennätysmäärä puutiaisaivokuumetapauksia
Lämmenneen ilmaston seurauksena punkkeja on Suomessa myös suurempia määriä ja sen vuoksi myös niiden levittämät taudit lisääntyvät suomalaisten keskuudessa.
Suomessa puutiaiset levittävät kahta sairautta: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta eli TBE:tä. Helsingin yliopiston arvion mukaan vuosittain noin 10 000 suomalaista sairastuu borrelioosiin.
Lue myös: "Ei ole syytä olettaa, että nyt olisi mikään eri trendi" – tällainen on todennäköisesti punkkikesä 2024
Rokotepalvelun mukaan puutiaisaivokuumeeseen sairastui viime vuonna ennätysmäärä, 194, ihmistä Suomessa. Vielä ennen vuotta 2021 tartuntamäärät jäivät vuositasolla alle sadan.
Kaikkiaan TBE-tapaukset ovat kolminkertaistuneet Suomessa kymmenessä vuodessa ja borrelioositartunnat kaksinkertaistuneet 20 vuodessa.