Ei helpotusta punkkipiinaan – tulevaisuuden vaarana uusia tauteja tartuttavat hybridipunkit

Suomalaisten punkkikiusaan ei ole luvassa nopeaa helpotusta. Kehitteillä oleva borrelioosirokote saadaan markkinoille aikaisintaan kahden vuoden kuluessa.

Ilmat lämpenevät ja samaan aikaan lähestyy myös kesän ensimmäinen punkkiaalto. Suomessa tavataan kahta ihmisiin tarttuvaa punkkilajia, puutiaista ja taigapunkkia, mutta punkkilajeja voi syntyä myös lisää.

Turun yliopiston biologian laitoksen yliopistonlehtori Eero Vesterinen pitää nimittäin mahdollisena, että puutiaiset ja taigapunkit risteytyvät keskenään. Tämän niin kutsutun hybridisaation seurauksena Suomeen voisi syntyä kokonaan uusi punkkilaji, joka voisi mahdollisesti tartuttaa ihmiseen uudenlaisia tauteja.

–  Voi kestää kymmeniä tai satoja vuosia ennen kuin tällainen riski realisoituu, mutta toisaalta se voi tapahtua nopeamminkin, Vesterinen kertoo STT:lle.

Vesterisen mukaan yksittäisiä puutiaisten ja taigapunkkien risteymiä on Suomessa jo löydetty.

–  Tällä hetkellä näyttää siltä, että hybridipunkit eivät pysty lisääntymään, mutta tästä tarvitaan merkittävästi lisää tutkimusta, Vesterinen sanoo.

Vaikka hybridipunkeilta toistaiseksi vältyttäisiinkin, viime kesää helpompaa punkkikesää tästä kesästä on tuskin luvassa.

–  Olemme tutkineet punkkien esiintyvyyttä toistakymmentä vuotta ja havainneet, että punkkien määrä on tasaisessa kasvussa, Vesterinen sanoo.

Puutiaisaivotulehdusrokotteet voivat käydä kukkarolle

Suomalaisten tietoisuus punkkien levittämistä taudeista on viime vuosina parantunut. Näin STT:lle arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkija Henna Mäkelä.

Entistä useampi haluaakin nykyisin ottaa puutiaisaivotulehdukselta suojaavan TBE-rokotteen. Tänä keväänä TBE-rokotteen määrissä on nähty noin 20–30 prosentin kasvu suhteessa viime vuoteen, kerrotaan Suomen Rokotepalvelusta.

Pahimmilla borrelioosin ja puutiaisaivotulehduksen riskialueilla asuvat ja pitkiä ajanjaksoja mökkeilevät saavat rokotteen maksutta julkisella, mutta muilla alueilla rokote täytyy maksaa itse. TBE-rokote voikin käydä monen kukkarolle.

Rokotepalvelussa täysi rokotussarja puutiaisaivotulehdusrokotetta maksaa noin 160 euroa. Useimmilla yksityisillä lääkäriasemilla rokotussarjan hinta liikkuu 200–215 euron välillä. STT:n tekemän vertailun edullisin hinta löytyi Helsingissä toimivilta Saaristolääkäreiltä, missä kolme rokotekertaa maksaa 150–165 euroa.

Vertailussa olivat mukana TBE-rokotuksia myyvät Terveystalo, Mehiläinen, Pihlajalinna, Pikkujätti ja Saaristolääkärit. Hintaan sisältyy sekä rokoteaine että itse rokotus eli hoitajantyö.

Perusrokotussarja vaatii kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Punkkien levittämiä tauteja ilmoitetaan entistä enemmän

Samalla kun punkkien määrä on Suomessa lisääntynyt, ovat myös punkkien levittämät taudit väestössä yleistyneet. Suomessa elävät punkit levittävät kahta kansanterveydelle merkittävää tautia, borrelioosia ja puutiaisaivotulehdusta.

Rokote antaa suojaa puutiaisaivotulehdusta vastaan, kun taas borrelioosi-infektiota hoidetaan antibiootilla.

–  Molempien tautien ilmoitetut tapausmäärät ovat nousseet tasaisesti, sanoo Mäkelä THL:stä.

Todettuja borrelioositapauksia oli Suomessa viime vuonna yli 2  000, kun taas borrelioosia huomattavasti harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta todettiin alle 130 tapausta.

Mäkelä muistuttaa, että vain pieni osa punkeista kantaa ihmiseen tarttuvia tauteja. Punkeilta on Mäkelän mukaan silti syytä suojautua ainakin säännöllisillä punkkisyyneillä ja peittävillä vaatteilla luonnossa liikkuessa.

THL:n mukaan TBE-rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana. THL suosittelee rokotetta luonnossa runsaasti liikkuville monilla sellaisillakin alueilla, joissa rokote ei ole maksuton osana kansallista rokoteohjelmaa. Oman koti- tai mökkipaikan suosituksen voi tarkastaa THL:n verkkosivuilta.

Borrelioosirokotetta joudutaan vielä odottamaan

TBE-rokote suojaa ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta, ei borrelioosilta, saati punkkien puremilta. Borrelioosia vastaan on kehitteillä oma rokote, jonka tehoa ja turvallisuutta tutkitaan parhaillaan myös Suomessa.

Jos kaikki menee nappiin, saadaan yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Pfizerin ja ranskalaisen lääkeyhtiön Valnevan borrelioosirokote markkinoille kahden vuoden kuluessa, arvioi FVR:n eli Suomen rokotetutkimuksen lääketieteellinen johtaja Mika Rämet STT:lle.

Lue myös:

    Uusimmat