Pysäköinnin alkamisajan voi rustata kohta vaikka paperilapulle – nämä asiat muistettava jatkossakin

2:07img
Uusi laki muuttaa pysäköinnin alkamisesta ilmoittamista. Ajan voi kirjoittaa esimerkiksi paperilapulle.
Julkaistu 19.05.2020 10:12

Ville Järveläinen

Uusi tieliikennelaki muuttaa tapaa, jolla pysäköinnistä on ilmoitettava aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla. Muutettu sanamuoto tuo helpotuksia autoilijan arkeen.

1. kesäkuuta voimaan astuvan uuden tieliikennelain mukaan pysäköinnin alkamisaika aikarajoitetuilla pysäköintipaikoilla, eli esimerkiksi niin sanotuilla kiekkopaikoilla, on ilmoitettava "selkeästi havaittavalla tavalla". 

Vaatimukset moninaiset kriteerit täyttävistä pysäköintikiekoista ovat jääneet jo osittain historiaan, mutta jatkossa pysäköintinsä alkamisajan voi ilmoittaa vaikkapa paperilapulle kirjatulla kellonajalla.

Pysäköinnin alkamisajaksi eli saapumisajaksi merkitään aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Vaihtoehtoisesti voidaan merkitä myös pysäköinnin alkamista seuraava tasa- tai puolitunti, riippuen siitä, kumpi niistä on aikaisempi.

Lue myös: Parkkikiekolla voi kohta heittää vesilintua – näin uusi tieliikennelaki muuttaa pysäköintiä

– Pysäköintiaika lasketaan aina alkavaksi seuraavasta tasa- tai puolitunnista, vaikka kiekkoon merkittäisiin tarkasti se aika, jolloin ajoneuvo on pysäköity, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen muistuttaa.

Tarkkana oltava jatkossakin

Mikäli pysäköintinsä alkamisajan ilmoittaa kojelaudalle sijoitetulla paperilapulla, on se syytä sijoittaa niin, ettei auton lämmityslaitteen puhallin puhalla sitä käynnistyessään esimerkiksi tuuletustoimintoa tai polttoainetoimista lisälämmitintä käytettäessä.

Vesalainen muistuttaa, että ilmoitettu aika on oltava jatkossakin luettavissa tuulilasin läpi. Esimerkiksi penkille lappua ei voi jättää.

– On tärkeää, että pysäköinnin alkamisaika ilmoitetaan vain yhdellä tavalla kerrallaan eli useampi samanaikaisesti ikkunalle jätetty lappu tai kiekko johtaa pysäköintivirhe- tai valvontamaksuun, Vesalainen muistuttaa.

Pysäköinnin alkamisaika merkitään edellä kuvatulla tavalla myös silloin, kun velvollisuus ilmoittaa pysäköintiajan alkamisesta on voimassa vain osan pysäköintiajasta. 

Jos pysäköinti tapahtuu kokonaan aikana, jolloin pysäköinnin alkamisajan ilmoitusvelvollisuutta ei ole, ei pysäköinnin alkamisaikaa tarvitse ilmoittaa ollenkaan.

Lähde: Autoliitto

Lue myös: Poliisiyhdistys: Uudessa tieliikennelaissa on porsaanreikä, jota ei jostain syystä tukita – "Täysin käsittämätöntä"

Tuoreimmat aiheesta

Liikenne