Tiesitkö? Näin parkkikiekkoa käytetään, jos käyttövelvollisuus on voimassa vain osan pysäköintiajasta

Toimimalla oikein vältyt pysäköintivirhemaksuilta ja saat hyödynnettyä tarjolla olevan parkkiajan mahdollisimman tehokkaasti.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen vastaa lukijoidemme auto- ja liikenneaiheisiin kysymyksiin joka viikko. Lähetä oma kysymyksesi osoitteeseen lifestyle@mtv.fi.

Kysymys: Miten pysäköintikiekkoa kuuluu käyttää, jos kiekonkäyttövelvollisuus on voimassa vain osan pysäköintiajasta?

Vastaus: Nykyisen lainsäädännön puitteissa meillä ei ole pysäköintikiekon käyttövelvollisuutta vaan pysäköinnin alkamisajan osoittamisvelvollisuus, mikäli sitä kyseisellä pysäköintipaikalla edellytetään. 

Tyypillisesti pysäköinnin alkamisaika toki edelleenkin ilmoitetaan pysäköintikiekolla, mutta se on mahdollista tehdä myös muulla selkeästi havaittavalla tavalla. Käytännössä pysäköinnin alkamisajan voi ilmoittaa perinteisen tai sähköisen pysäköintikiekon lisäksi esimerkiksi kirjoittamalla se paperilapulle. Tämän olen itse kokenut hyväksi uudistukseksi liikkuessani aika-ajoin vierailla autoilla, joista ei aina löydykään pysäköintikiekkoa, kun sitä tarvittaisiin. Nyt ongelma on ratkaistavissa helposti esimerkiksi kaivamalla lompakosta ostoskuitti ja kirjoittamalla saapumisaika sen taakse. 

Lapun sijoituksessa niin, että se on tuulilasin läpi selkeästi luettavissa, tulee olla hieman tarkempi kuin pysäköintikiekon kanssa. Heppoinen paperilappunen kun saattaa pudota kojelaudan päältä, ilmavirran vaikutuksesta, kiekkoa herkemmin ovea kiinni lyötäessä tai auton puhaltimen käynnistyessä esilämmitys- tai -tuuletustoiminnon yhteydessä. 

Mopoa tai moottoripyörää pysäköitäessä pysäköinnin alkamisaikaa ei tarvitse osoittaa – pysäköintiin liittyvää aikarajoitusta on niilläkin kuitenkin noudatettava.

Mitä alkamisajaksi kuuluu merkitä?

Pysäköinnin alkamisajaksi tulee merkitä aika, jolloin ajoneuvo pysäköidään. Vaihtoehtoisesti voi myös merkitä pysäköinnin alkamista seuraavan tasa- tai puolitunnin, riippuen siitä, kumpi niistä on aikaisempi. Merkintätapa on sama, vaikka velvollisuus ilmoittaa pysäköinnin alkamisesta olisi voimassa vain osan pysäköintiajasta. Pysäköinnin alkamisaikaa ei saa muuttaa pysäköinnin aikana.

Jos pysäköinti tapahtuu kokonaisuudessaan aikana, jolloin pysäköinnin alkamisajan ilmoittamisvelvollisuus ei ole voimassa, ei alkamisaikaa tarvitse ilmoittaa. 

Edellisen aikarajoituksen aikana käytetty pysäköintiaika 

Pysäköintikiekon käyttöön ja pysäköinnin aikarajoituksiin liittyvä lainsäädäntö ei aiemmin ollut yksiselitteinen, minkä vuoksi sitä tulkittiin eri puolella Suomea eri tavoin. Näin asian ei tietenkään kuulu olla. 2020 kesällä voimaan tulleen tieliikennelain korjauspaketin valmistelun yhteydessä hallituksen esitykseen HE 17/2020 kirjattu tulkinta selvensi asiaa: 

"Kun enimmäisajan rajoitus tulee uudelleen voimaan esimerkiksi seuraavan vuorokauden puolella, edellisen aikarajoituksen aikana käytetty aika ei vähennä pysäköintiaikaa."

Täsmennys on hyvä, mutta ehdottomasti selkeämpää olisi vielä ollut, jos tämä korjauspaketin yhteydessä hallituksen esitykseen kirjattu tulkinta olisi kirjattu suoraan lakitekstiin.

Havainnollistan asiaa vielä varmuuden vuoksi esimerkillä: Kuljettaja pysäköi keskiviikkona kello 18.45 pysäköintipaikalle, jolla on arkisin kello 8–22 välisenä aikana voimassa 4 h -aikarajoitus pysäköinnin alkamisajan osoittamisvelvollisuudella. Hän asettaa parkkikiekkoon kello 19.00. Edellä mainitun, hallituksen esitykseen 17/2020 kirjatun tulkintatavan puitteissa pysäköinti on sallittu seuraavaan arkipäivään klo 12 saakka.

teppoboksi

Lue myös:

    Uusimmat