Pysäyttävä löydös: Jo yksi huonosti nukuttu yö lisää Alzheimerin taudille altistavia muutoksia

Pieni ruotsalaistutkimus vihjaa, että jo yksi uneton yö lisää aivoissa Alzheimerin taudille altistavia muutoksia.

Uppsalan yliopiston tutkijat huomasivat alustavassa tutkimuksessaan, että jo yhtenä yönä niukaksi jääneet yöunet ovat yhteydessä kohonneeseen tau-proteiinien määrään veressä muutoin terveillä nuorilla miehillä.

Tau on hermosolujen kasvua edistävä ja niiden tukirangan toimintaa suojaava proteiini, jonka kertymisellä aivoihin on keskeinen rooli Alzheimerin taudin kehittymisessä. 

– Löydös vihjaa, että ajan mittaan samantyyppisillä unihäiriöillä voi olla mahdollisesti haitallisia vaikutuksia, tutkimusta tehnyt Jonathan Cedernaes sanoo tiedotteessa.

Lisää tutkimuksia aiheesta tarvitaan

Tutkimukseen osallistui 15 tervettä ja normaalipainoista nuorta miestä, joiden keski-ikä oli 22 vuotta. Kaikki nukkuivat tavallisesti 7–9 tuntia yössä.

Kun osallistujien unta häirittiin, heidän verensä tau-tasot kohosivat keskimäärin 17 prosentilla. Kun taas miehet saivat nukkua normaalisti, tau-tasot nousivat keskimäärin kahdella prosentilla.

Löydökset ilmestyivät American Academy of Neurology -tiedelehdessä. Lisää tutkimuksia tarvitaan varmistamaan tulokset sekä vastaamaan löydöksen herättämiin kysymyksiin.

Tutkimus ei kuitenkaan ole ainoa, jossa jo lyhyen unettomuuden on huomattu lisäävän riskimerkkejä aivoissa. Vuonna 2017 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että jo lyhyt univaje lisäsi beeta-amyloidin tuotantoa. Beeta-amyloidi on proteiini, jonka kertyminen aivoihin voi johtaa Alzheimerin tautiin. Samaisessa tutkimuksessa havaittiin, että viikon jatkuneet unihäiriöt lisäävät taun määrää.

Riittävä uni edistää terveyttä

Tiedetään, että syvän unen aikana ihmisen aivoissa käynnistyy ”pesukone”, joka huuhtelee aivoista niihin kertynyttä kuonaa – esimerkiksi Alzheimerille altistavia proteiineja. Unihäiriöiden on huomattu mahdollistavan taun kertymistä aivoihin, ja niiden on havaittu ennakoivan muistisairauksia.

Yhdysvaltalainen neurologi Donn Dexter huomauttaa CNN:lle, että vaikka ihminen nukkuu jopa kolmanneksen elämästään, unesta tiedetään verrattain vähän. Unesta on joka tapauksessa syytä huolehtia, sillä muistisairauksien lisäksi riittämätön nukkuminen on yhdistetty esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteihin sekä kakkostyypin diabetekseen. 

Lähteet: EurekAlert, CNN

Lue myös:

    Uusimmat