Yhä useampi korkeakoulutettu on työttömänä ja määrä uhkaa pian ylittää korona-ajan huipun.
Heikoin tilanne on rakennusteollisuuden ahdingosta kärsivillä aloilla, kuten rakennusalan diplomi-insinööreillä ja arkkitehdeilla.
Kun rakentaminen sakkaa, myös moni korkeakoulutettu jää ilman töitä.
Korkeastikoulutettujen työttömyyskassa KOKO:n kassanjohtaja Outi Mäki sanoo, että alkuvuosi on ollut vilkkaampi mitä kassassa pelättiin.
– Työttömyys painottuu tällä hetkellä erityisesti lomautuksiin. Meillä oli tammikuussa jopa 28 prosenttia etuudensaajista lomautettuna ja se tavanomaisesti tarkoittaa meillä sitä, että ollaan heikossa taloudellisessa tilanteessa.
Rakennusteollisuuden ahdinko on vähentänyt töitä esimerkiksi rakennuspuolen diplomi-insinööreiltä, suunnittelijoilta ja arkkitehdeilta.
Suomen Arkkitehtiliiton puheenjohtaja Asko Takalan mukaan monessa arkkitehtitoimistossa onkin nyt normaalia hiljaisempaa.
Takala on myös Kirsti Sivén ja Asko Takala Arkkitehdit Oy:n osakas. Haasteellinen työllisyystilanne näkyy myös heidän toimistollaan.
– Meitä on kymmenkunta, joista pari on ollut lomautettuna, eikä irtisanomisiltakaan ole vältytty.
Akavan tilastot kertovat, että korkeakoulutettuja on tällä hetkellä työttömänä reilu 43 000. Pääekonomisti Pasi Sorjosen mukaan määrän odotetaan yhä kasvavan.
– Jos sama vauhti jatkuu, niin parin kuukauden kuluttua korkeakoulutettuja työttömiä on enemmän kuin koronakriisin huipulla ja se tuntuu tosi hurjalta.
Lue myös: Rakennusalalla kaatuu nyt satoja yrityksiä vuodessa – syöksy uhkaa jatkua
Sorjonen muistuttaa, että korkeakoulutettujen työttömyys on usein ennakoinut laajempaa työttömyyden nousua.
– Suorittava työ jatkuu niin kauan kuin sitä on, sellainen työ mikä liittyy uuden suunnitteluun tuppaa loppumaan huomattavasti aiemmin, kun huomataan, että suhdanne on sellainen, että kasvu puuttuu.
Rakennusalan vaikeuksiin ei ole odotettavissa vielä helpotusta, sillä rakentamisen ennakoidaan supistuvan tänä vuonna viidellä prosentilla.