Rallin MM-sarjan pisteytys mullistuu: sunnuntaiajelulle tyly loppu

Kansainvälinen autoliitto FIA on vahvistanut vuoden 2024 urheilusäännöissään uuden pisteytystavan rallin MM-sarjaan. Valtaosa pisteistä jaetaan jo lauantain perusteella, ja lisäpotti tulee jakoon sunnuntaille.

Aiemmin osakilpailun voitosta on saanut 25 pistettä. Nyt lauantain jälkeen johtavalle annetaan heti 18 pistettä ja kakkoselle 15.

Lauantain jälkeen kolmosena olevalle on luvassa jatkossa 13, neloselle 10 ja viidennelle 8 pistettä. Sen jälkeen pisteitä jaetaan aina kymmenenteen sijaan asti järjestyksessä 6–4–3–2–1.

Kisojen päätöspäivään eli sunnuntaihin on tulossa kaivattua lisäpiristystä. Sitä on luvassa uuden pisteytysjärjestelmän myötä, jossa viimeisen ajopäivän yhteistuloksissa parhaimmin ajanut tienaa seitsemän lisäpistettä.

Rallin MM-sarjan uusi pisteytys:

Lauantain päätteeksi jaettavat pisteet:
18–15–13–10–8–6–4–3–2–1

Sunnuntain erikoiskokeiden pisteet:
7–6–5–4–3–2–1

Power Stage -erikoiskokeen pisteet:
5–4–3–2–1

Pisteytystapa koskee ainoastaan WRC-luokan kuljettajien ja valmistajien MM-sarjaa. Muissa luokissa kisasta saa jatkossakin pisteitä vain kokonaistilanteen perusteella järjestyksessä 25–18–15–12–10–8–6–4–2–1

Bonuspisteitä on tarjolla sunnuntain seitsemälle parhaalle kuljettajalle. Ykkösen jälkeen pisteet alenevat yksitellen niin, että päätöspäivän toiseksi sijoittunut saa kuusi ja kolmanneksi sijoittunut viisi pistettä.

Rallin huipentavan Power Stage -erikoiskokeen pisteet säilyvät entisellään. Sen nopein tienaa viisi lisäpistettä ja neljälle seuraavalla MM-pisteitä tulee järjestyksessä 4–3–2–1.

Muutokset koskevat ainoastaan WRC-luokan kuljettajien, valmistajien ja apukuljettajien MM-sarjaa. WRC2- ja WRC3-luokissa voittaja saa jatkossakin 25 pistettä. Alemmissa luokissa ei ensi kaudesta alkaen ajeta enää lainkaan sunnuntain Power Stage -pisteistä.

Juttua korjattu 17.12. klo 14.34: Tarkennettu, että suurin pistepotti tulee jakoon lauantain viimeisen erikoiskokeen jälkeisen tilanteen mukaan, ei koko rallin lopputulosten mukaan. Tämän myötä korjattu ingressiä ja kahta seuraavaa kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat