Suojelupoliisi laajentaa ulkomailla olevien asiamiestensä verkostoa terrorismintorjunnan parantamiseksi.
Tällä hetkellä Supolla on kiertäviä asiamiehiä ulkomailla sekä pysyvä yhdyshenkilö Kenian pääkaupungissa Nairobissa. Nyt Supo lähettää yhdyshenkilön Turkkiin, joka on Suomesta lähtevien taistelijoiden kauttakulkumaa Syyriaan ja Irakiin.
Turkin-asiamiehen tehtävänä on hankkia tietoa paikallisilta toimijoilta ja pyrkiä torjumaan suomalaisten taistelumatkoihin liittyviä turvallisuusuhkia.
– Teimme hiljattain rahapäätöksen siitä, että saamme Turkkiin yhdysmiehen tarkkailemaan taistelijoita. Tarkoituksena on luoda Turkissa kansainvälistä verkostoa muiden vastaavien viranomaisten kanssa, sisäministeri Päivi Räsänen kertoo.
Sisäministerin mukaan yhdysmies aloittaa tehtävänsä Turkissa alkuvuodesta.
– Henkilö on jo valittu ja hän aloittaa helmikuun alussa, Räsänen sanoo.
– Kyseessä on proosallisesti yhdysmies, ei suinkaan James Bond. Salaisia agentteja meillä ei ole.
Sisäministeri odottaa eduskunnalta lähiaikoina päätöstä poliisin oikeudesta päästä käsiksi matkustajatietoihin.
Hallitus lähetti syyskuussa eduskunnalle lakiesityksen, jossa poliisille esitettiin oikeutta hyödyntää matkustajarekistereiden tietoja rikosten estämiseksi ja selvittämiseksi. Tällä hetkellä matkustajatietoihin pääsevät ainoastaan Rajavartiolaitos ja Tulli.
– On tärkeää, että esimerkiksi suojelupoliisi voisi seurata niitä matkustajaluetteloita, joissa lennetään lähelle konfliktialueita. Siten voisi mahdollisesti päästä jäljille ja estää taistelijan paluu Suomeen. On olennainen asia, että poliisin on saatava tietoa.
Lakiesitys on ollut perustuslakivaliokunnan tarkasteltavana ja siitä odotetaan eduskunnan päätöstä vielä tämän vuoden puolella.
Suomesta konfliktialueille on matkustanut viitisenkymmentä henkilöä, joista osa on taistelijoita.