"Raskauspahoinvointi" jatkuu edelleen, kaksi vuotta synnytyksen jälkeen – harvinainen oireyhtymä nakertaa Lauran perheonnea

Pitääkö töihin mennä, jos kuume ei nouse? 3:20
Pitääkö ihmisen mennä töihin, jos hänellä ei ole kuumetta? Videolla kerrotaan, milloin sairausloma on paikallaan.

Yhdysvaltalaisnainen kärsii syklisestä oksennusoireyhtymästä (cyclic vomiting syndrome). BuzzFeed-uutissivustolla julkaistussa kirjoituksessaan hän arvelee tietävänsä oireilunsa syyn, mutta ei sitä, miten siihen voisi puuttua.

Laura Turner alkoi kärsiä raskausaikana voimakkaasta pahoinvoinnista ja oksentelusta. Raskauspahoinvointi ei kuitenkaan ollut tavallista, alkuraskauden jälkeen ohimenevää laatua.

Lauran kolme aiempaa raskautta olivat päättyneet keskenmenoon. Pelko yhdistettynä hormoneihin sai naisen voimaan kokonaisvaltaisesti niin pahoin, että hän kertoo joutuneensa sairaalaan viisi kertaa raskautensa aikana.

Mitä voimakkaampaa pahoinvointi oli, sitä riivaavampaa oli myös Lauran kokema ahdistus.

Tuolloin Laura ei vielä tiennyt kärsivänsä syklisestä oksennusoireyhtymästä. Pahoinvointi ei tulisi helpottamaan lapsen synnyttämisen jälkeenkään.

Mikä on syklinen oksennusoireyhtymä?

Syklinen oksennusoireyhtymä (CVS) on krooninen toiminnallinen oireyhtymä, jonka alkusyytä ei tiedetä, luonnehtii CVS Nordic -sivusto. Syklistä oksentelua on pidetty lasten ongelmana, mutta nykytiedon mukaan siitä kärsivät myös aikuiset.

Sykliselle oksennusoireyhtymälle tyypillisiä ovat ilman syytä toistuvat kohtaukset, joihin sisältyy voimakasta pahoinvointia, oksentamista sekä joskus myös vatsa- ja päämigreenejä. Oksennuskertoja tapahtuu useita tunnissa. Kohtauksen jälkeen ihminen on uupunut.

Lauran tapauksessa kohtaukset ilmenivät noin viikkoa ennen ovulaatiota ja kestivät kymmenen päivää. Kerran jatkuva pahoinvointi kesti kuukauden.

Stressin arvellaan voivan laukaista CVS-kohtauksen. Laura uskoo, että hänen tapauksessaan oireilua selittää ahdistus. Jo lapsesta asti Laura oli huomannut, että ahdistus sai hänen vatsansa kääntymään ylösalaisin. Edelleen ahdistus ja pahoinvointi kulkevat käsi kädessä, kumpikin pahentaa toistaan.

Diagnosointi ja hoitaminen on haastavaa

Raskausviikolla 31 Lauran syklinen oireyhtymä sekoittui norovirustartuntaan. Oksentelu oli niin voimakasta, että se aiheutti Lauralle nestehukan ja sai supistukset alkamaan. Sairaalassa Laura sai lääkkeitä, jotka hillitsivät oksentelua ja supistuksia.

Muutamaa päivää myöhemmin Laura synnytti terveen vauvan. Pahoinvointi- ja oksennuskohtaukset eivät kuitenkaan loppuneet. Edelleen kaksi vuotta synnytyksen jälkeen Laura saa oksennuskohtauksia, jotka liittyvät aina paniikkikohtaukseen.

Lääkärit epäilivät Lauran ongelmien syyksi kilpirauhasvaivoja ja keliakiaa. Testit osoittivat epäilykset vääriksi. Syklinen oksennusoireyhtymä onkin siitä hankala tauti, ettei sitä voi havaita yksinkertaisella testillä – aivan kuin ei ärtyneen suolen oireyhtymää tai kroonista väsymysoireyhtymääkään.

Myös syklisen oksennusoireyhtymän hoito voi olla vaikeaa, sillä siihen ei ole yhtä kaikille sopivaa hoitoa, CVS Nordic -sivusto kertoo.

Laura on saanut oireisiinsa masennus- ja antipsykoottisia lääkkeitä. Ne ovat auttaneet vähentämään kohtausten vakavuutta ja pysäyttämään pitkään jatkuneen pahoinvoinnin. Seuraavaksi Laura aikoo aloittaa hormonaalisen ehkäisyn, jonka toivoo tasaavan estrogeeni-piikkejä, joiden uskoo olevan osaltaan kohtausten takana.

Oireyhtymä tuo haasteita perhe-elämään

Jatkuva pahoinvointi ja oksentelu ovat vaikuttaneet Lauran perhe-elämään. Hän kaipaa jatkuvasti seuraa, joka tuo hänelle turvaa. Samalla nainen epäilee, voiko hän olla epätäydellisyydestään ja vajavaisuuksistaan huolimatta olla äiti, joka haluaisi olla.

– Haluan olla ihminen, vaimo ja äiti, joka tiedän voivani olla. Haluan lopettaa huolehtimisen. Haluan voida hyvin. Ongelmana on, että voit haluta jotain maailman tappiin asti ilman, että ikinä saat sitä, Laura kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat