Raskaussyrjintä on hoitoalalla ikuisuusongelma – myös liiton jäsenyys tai sairauspoissaolo voi johtaa ongelmiin työelämässä

13:09img
Julkaistu 04.08.2018 13:51

MTV UUTISET – stt

Sairaanhoitajalla on ollut useita määräaikaisia työsopimuksia. Hän ilmoittaa olevansa raskaana ja työsuhde päättyy seuraavan määräaikaisuuden loppuun. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan kyseessä on tyypillinen esimerkki raskaussyrjinnästä.

– Tämä on hoitoalalla ikuisuusongelma, liiton juristi Niina Nurminen sanoo.

Ilmoituksia raskauden takia koetusta syrjinnästä tulee Nurmisen mukaan useita viikossa ja vuodessa useita satoja. Kuntapuolen tapauksia hoitava Nurminen sanoo, että hyvin harvoin työnantaja pystyy osoittamaan, että syrjintää ei ole tapahtunut.

– Yleensä ilmenee, että sijaistarve on jatkunut ja että on palkattu talon ulkopuolista työvoimaa (raskaudesta ilmoittaneen tilalle).

Harvoin oikeuteen

Tapaukset päätyvät Nurmisen mukaan hyvin harvoin tuomioistuimeen.

– Työnantaja ei halua leimautua syrjijäksi, joten jutut sovitaan mieluummin salassa.

Sovittelussa liiton juristi ja työnantaja sopivat syrjitylle maksettavasta hyvityssummasta. Raskaussyrjintätapauksia sovitellaan Tehyssä kymmeniä vuosittain, Nurminen sanoo.

Sairauden takia poissa ollut eristettiin

Pitkä sairauspoissaolo saattaa tehdä ihmisestä silmätikun työpaikalla. Kohtelu voi olla eristämistä, haukkumista ja työnteon vaikeuttamista, kuvailee Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n työympäristötoimitsija Anne Ranta.

Työhön palaava saattaa toipumisjakson jälkeen haluta aloittaa osa-aikaisena, mutta työyhteisö ei jostain syystä hyväksy asiaa, Ranta lisää.

– Yksityisessä hoivakodissa työskennellyt nuori nainen oli ollut pitkällä sairauspoissaololla muun muassa loppuun palamisen ja tuki- ja liikuntaelinsairauden takia. Töihin paluun jälkeen nainen suljettiin työyhteisön ulkopuolelle. Tilanne kärjistyi niin ahdistavaksi, että hän mieluummin lopetti paikassa.

Terveyteen liittyvästä syrjinnästä on kerrottu Rannan mukaan myös yt-neuvottelutilanteissa, esimerkiksi kuntapuolen sosiaali- ja terveydenhuoltoa yksityistettäessä.

– Eihän työnantajalla saisi olla mitään raihnaiset ja vaivaiset -listaa, mutta yt-tilanteissa on tullut yhteydenottoa, että alentuneen työkyvyn takia ihmisistä on haluttu eroon.

"Liiton jäsenellä ei asiaa yritykseen"

Myös auto- ja kuljetusalalla on ilmennyt tapauksia, joissa terveydentila on vaikeuttanut työntekijän tilannetta työpaikalla.

– Esimerkiksi työtapaturman jälkeen työntekijästä on pyritty pääsemään eroon, koska tämä on osatyökykyinen, sanoo työntekijäliitto AKT:n työsuojelusihteeri Pasi Ritokoski.

Hän kertoo myös tapauksista, joissa työhaastattelussa on kysytty ammattiliittoon kuulumisesta.

– Hakija on vastannut kuuluvansa liittoon, mihin on sanottu, että liiton jäsenellä ei ole yritykseen mitään asiaa.

Raskaussyrjintä on tuttua

STT kysyi työsyrjinnästä myös muilta liitoilta.

Rakennusliiton mukaan työsyrjintää ei juuri tule liiton tietoon. Teollisuusliitto kertoo tapauksista, joissa luvattua jatkoa määräaikaiselle työsuhteelle ei ole tullut tai työsuhde on päätetty koeajalla raskausuutisen jälkeen.

Palvelualojen ammattiliiton mukaan syrjintäilmoituksia tulee raskauteen, työsuhteen päättämiseen ja palkkasaataviin liittyen. Myös seurakunnissa määräaikaisten kokema raskaussyrjintä on tuttua, kertoo Kirkon alat.

– Naispappeuskysymykset ovat sitten vielä kokonaan oma lukunsa, liitosta kerrotaan. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa