Kiristyvä talous ja hektinen työtilanne voivat luoda vanhemmille paineita siitä, ettei lasta uskalla jäädä hoitamaan kotiin, vaikka lapsen kunto sitä vaatisi. MTV Uutiset kertoi eilen, että moni viekin lapsen puolikuntoisena päiväkotiin, koska paine mennä töihin on liian suuri.
Myös aiheesta syntyneeseen keskusteluun osallistuneet lukijat kertovat kommenteissaan ja Facebookissa kokevansa, että työnantajat rankaisevat kotiin jäämisestä. Enemmän poissaolevien määräaikaisten työsopimuksia ei lukijoiden mukaan uusita eivätkä osa-aikaiset saa yhtä paljon vuoroja kuin ennen sairauspoissaoloja. Tästä syystä puolitoipilaat lapset viedään usein hoitoon.
Vaikka käytännössä nain varmasti tapahtuu, eivät lapsen sairastumisesta johtuvat poissaolot kuitenkaan saisi olla syy irtisanomiselle.
– Ei missään tapauksessa saisi irtisanoa. Ei voi sanoa, että kyse olisi työtehtävien laiminlyönnistä, vaan se menisi silloin työsyrjinnän puolelle, sanoo Palvelualojen ammattiliiton PAM:in työympäristöasiantuntija Erika Kähärä.
1:29
Julkisten ja hyvinvointialojen liitossa JHL:ssä ei tiedetä yhtään tapausta, missä työntekijä olisi irtisanottu liian useiden, lasten sairastumisesta johtuvien poissaolojen vuoksi.
– Ei ole olemassa mitään enimmäismäärää siihen, kuinka paljon näitä poissaoloja voi vuoden mittaan olla. Eli sillä syyllä ei voi irtisanoa. Aina kuitenkaan todellisia irtisanomisen syitä ei tiedetä, Karrasch sanoo.
Kuinka määräaikaisuudelle käy?
PAM:in Kähärän mukaan työnantajat syynäävät poissaoloilmoituksia nykyään entistä tarkemmin. Tyypillistä on hänen mukaansa se, että määräaikaisuutta ei jatketa liiallisten poissaolojen vuoksi.
– Kyllä se on näin. Jos määräaikaisen työsuhteen aikana olet joutunut useamman kerran jäämään kotiin hoitamaan lapsia, se on kyllä vaikuttanut. Samalla tavalla se taitaa vaikuttaa myös rekrytointiin. Työnantajien päätökseen vaikuttaa se, jos valittavana on sellainen henkilö, jolla on pieniä lapsia ja sellainen, jolla niitä ei ole, Kähärä huomauttaa.
JHL:n Karrasch huomauttaa, että työnantaja ei tarvitse erityistä syytä olla jatkamatta määräaikaista sopimusta.
– Siihen, miksi työsopimusta ei jatketa, on varmasti esitetty muita syitä. Toisaalta kauheasti syitä tai perusteita ei tarvita, jos kyse on määräaikaisesta henkilöstä.