Rasva voi kertyä vatsaan tai reisiin, mutta onko paikalla väliä? Ylilääkäri muistuttaa eroista – "Haitallisempaa terveydelle"

Painoklinikka.fin ylilääkäri André Heikius kertoi Huomenta Suomessa, vaikuttaako rasva eri tavoin eri puolilla kehoa.

Vatsalla, reisissä, käsivarsissa... Yli puolella suomalaisista on liikakiloja, mutta onko niiden paikalla väliä? 

– Me olemme yksilöitä kaikki. Kehomme ovat ainulaatuisia, ne ovat erilaisia ja saavatkin olla erilaisia, Painoklinikka.fin ylilääkäri André Heikius muistutti Huomenta Suomessa.

Ylimääräisen rasvan sijoittumisella kuitenkin on ainakin jonkinlaista merkitystä.

– Jos ylimääräinen rasva, eli puhutaan ylipainosta ja lihavuudesta, on sijoittunut keskivartalolle, vyötärölle, se on haitallisempaa terveydelle. Se rasva on aktiivisempaa, Heikius kuvailee.

Jos rasva kertyy lanteille, reisiin tai pakaroihin, se ei ole yhtä haitallista. 

– Toki on myös niin, että muukin rasva reisissä tai lantiossa on aktiivista, mutta ei yhtä aktiivista. Painottaisin, että kannattaa tarkastella omaa yksilöllistä tilannettaan.

Sydänkin voi rasvoittua

Keho tarvitsee rasvaa moneen asiaan ja on tärkeää, että sitä kehossa on. Rasva voi kuitenkin kertyä myös sisäelinten ympärille. Sydänkin voi rasvoittua.

– Sydämessähän on paljon lihaskudosta. Sydänlihakseen voi tulla rasvaa, rasvapisaroita, Heikius kuvaa.

– Taustalla siinä ovat tutut taustatekijät, eli aineenvaihdunnalliset taustat, jos on kakkostyypin diabetes, mutta myös ylipaino ja ylimääräinen rasva, joka kertyy, voi löytää tiensä sydämeen.

Rasvalla voi olla vaikutuksia sydämen toimintaan. Sydänlihas voi tulehtua herkemmin, tai pumppauskyky voi heikentyä. Rasvoittuminen voi olla sydänsairauksien riskitekijä.

Kannattaako kehonkoostumusmittaus? Mikä on optimaalinen rasvan ja lihaksen suhde, entä miten stressi vaikuttaa rasvanpolttoon? Katso haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat