Kaikki vatsarasva ei ole yhtä epäterveellistä – tällä keinolla parannat kehon rasvan laatua

Säännöllisestä liikkumisesta on hyötyä ylipainoiselle ja lihavalle ihmiselle, vaikka kilot eivät putoaisikaan. Liikkumisella on vaikutus elimistöön kertyneen rasvan laatuun, kertoo tuore tutkimus.

Jälleen on saatu lisätodisteita siitä, ettei ulkonäön perusteella voi tehdä päätelmiä ihmisen terveydentilasta yksioikoisesti.

Nature Metabolism -alustalla syyskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan kaikki keskivartalolle kertynyt rasva ei ole yhtä epäterveellistä, kertoo Health-lehti.

Niillä ylipainoisilla tai lihavilla, jotka liikkuvat säännöllisesti, vatsarasva toimii eri tavalla kuin niillä ylipainoisilla tai lihavilla, jotka eivät harrasta liikuntaa säännöllisesti.

Liikkuvien vatsarasvalla on suurempi kyky varastoida rasvaa ihon alle, mikä on terveellisempää kuin rasvan varastoituminen elinten, kuten maksan ja sydämen ympärille.

Rakenteellisia ja biologisia eroja rasvasoluissa

Tutkimukseen osallistui 32 aikuista ylipainoista tai lihavaa naista ja miestä. Puolet heistä kertoi harrastaneensa liikuntaa vähintään neljä kertaa viikossa vähintään kahden vuoden ajan. 

Muut 16 tutkimukseen osallistunutta eivät harrastaneet liikuntaa säännöllisesti. He vastasivat kehon rasvamassalta, painolta ja sukupuolelta säännöllisesti liikkuvia osallistujia.

Tutkijat keräsivät kaikilta osallistujilta näytteitä vatsarasvasta ihonalaisesta rasvakudoksesta. Näytteistä mitattiin verenkiertoa, tulehduksen merkkiaineita sekä kudoksen jäykkyyttä että kuituisuutta.

Tuloksista kävi ilmi, että säännöllisten liikkujien rasvakudoksessa oli sekä rakenteellisia että biologisia eroja verrattuna liikkumattomien rasvakudokseen. 

Liikkuvien rasvakudosnäytteissä oli enemmän verisuonia, mitokondrioita ja hyödyllisiä proteiineja. Lisäksi liikkuvien rasvakudoksissa oli vähemmän tulehdusta aiheuttavia soluja ja metaboliaa häiritseviä kollageeneja.

Lisääntynyt verisuonten ja mitokondrioiden määrä rasvakudoksessa lisäsi rasvakudoksen kykyä hyödyntää rasvoja tehokkaammin sen sijaan, että se varastoituisi haitallisesti elimiin, kertovat tutkijat.

Säännöllisesti liikkuvilla olikin suurempi kyky varastoida rasvaa ihonalaiseen rasvakudokseen, mikä taas vähensi elimistön tarvetta varastoida rasvaa viskeraaliseen rasvakudokseen. 

Viskeraalirasva on terveydelle haitallista rasvakudosta, joka kertyy sisäelinten ympärille.

Tutkijoiden mukaan liikkumisen suotuisat vaikutukset rasvakudokseen voivat lisätä elimistön kykyä varastoida rasvaa tehokkaammin, turvallisemmin ja terveellisemmin myös silloin, jos liikkuvan ihmisen paino nousee, kertoo Health-lehti.

Lihavuuden terveyshaitat yhteydessä rasvan laatuun, ei määrään?

Tutkijat arvelevat tutkimuksen tulosten perusteella, että lihavuuden terveyshaitat eivät välttämättä johdu niinkään kehon rasvan määrästä vaan siitä, kuinka elimistön rasvasolut toimivat. 

Tämä selittäisi, miksi jotkut ylipainoiset tai lihavat ihmiset ovat metabolisesti terveitä liikalihavia ja säästyvät aineenvaihduntasairauksilta.

Katso myös video: Miten lihava keho tulisi huomioida liikunnanohjauksessa? 

Veera Papinoja kouluttautui laitepilatesohjaajaksi – miten lihava keho tulisi huomioida liikunnanohjauksessa? 5:53
Veera Papinoja pitää turvallisen tilan reformer pilates -tunteja, joissa ei treenata veren maku suussa tai puhuta kesäkunnosta.

Lue myös:

    Uusimmat