"Ratkaistaan ongelmaa, jota ei ole" – Pamin Rönni-Sällinen ihmettelee hallituksen intoa rajata lakko-oikeutta

10:26img
Lakkokenraalit vastaavat – entä jos hallitus ei anna periksi?
Julkaistu 26.01.2024 05:16

MTV UUTISET

Ammattiyhdistyspomot pitävät hallituksen pyrkimyksiä työntekijöiden oikeuksien heikentämiseksi erikoisina.

Hallituksen kaavaileman ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttaminen palkattomaksi heikentää erityisesti naisvaltaisten alojen työntekijöiden asemaa, sanoo lähihoitajien ammattiliitto Superin puheenjohtaja Silja Paavola Huomenta Suomen haastattelussa. 

– Toisilla naisilla kuukautiskivut ovat niin kovia, että ensimmäinen päivä ei voi työskennellä. Myös on todettu, että naisilla on enemmän migreeniä, Paavola sanoo.

Paavolan mielestä erityisen huono on myös ehdotus siitä, että työvoimapulasta kärsivällä alalla voitaisiin solmia määräaikaisia työsopimuksia ilman erityistä syytä. 

Lue myös: Tehy ja Super ilmoittivat työtaisteluistaan

Lue myös: Helmikuu alkaa suurella lakkoaallolla ja mielenosoituksella 

Kuun vaihteessa järjestettävään lakkoon osallistuu Superin rinnalla myös palvelualojen ammattiliitto Pam. Sen puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kritisoi myös hallituksen aikeita rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeuksia.

– Poliittisia lakkoja on ollut historiassa todella vähän. Missään esityksen perustelussa ei todeta, että ne olisivat Suomessa jokin ongelma. Nyt lähdetään ratkaisemaan ongelmaa, jota ei ole. Hallitus etukäteen varmistaa, ettei heitä vastaan voida lakkoilla. Hyvin erikoinen tilanne, Pamin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo. 

Hallitus haluaisi rajoittaa poliittisia lakkoja ja tukilakkoja, asettaa laittomaan lakkoon osallistuneelle työntekijälle 200 euron henkilökohtainen sakko sekä korottaa lakkosakkoja.

Työtaisteluiden määrä vuosittain on vaihdellut paljon, mutta niiden määrä ei ole erityisesti noussut 2000-luvulla. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna työtaisteluita oli kaikkiaan 64, vuonna 2021 55. Vuonna 2010 työtaisteluita käytiin peräti 191 ja vuosituhannen vaihteessa vuonna 2000 kaikkiaan 96. 

Kuun vaihteessa järjestetään poliittisia lakkoja, joilla vastustetaan Petteri Orpon (kok.) hallituksen suunnittelemia työelämäheikennyksiä. 

Pamin ja Superin lisäksi mukana ovat muun muassa Teollisuusliitto, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Paperiliitto. OAJ, Tehy, Super, JHL, Talentia ja Jyty ovat ilmoittaneet lakoista pääkaupunkiseudun varhaiskasvatuksessa.

Lue myös: Presidenttiehdokkaat eri linjoilla tulehtuneesta työmarkkinatilanteesta MTV:n tentissä

Tuoreimmat aiheesta

Lakot