Riitaisat erot yltyvät netissä törkeiksi – tällaista se on

1:21img
Joonas Kekkonen Miessakit ry:stä kertoo, minkälaista digitaalinen väkivalta on ja ketkä joutuvat sen uhriksi.
Julkaistu 25.09.2023 11:44
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Digitaalista väkivaltaa ei tunnisteta kunnolla viranomaisten ja auttajien parissa, kertovat Miessakit ry ja Naisten Linja -järjestöjen edustajat Huomenta Suomen haastattelussa.

Digitaalisella väkivallalla tarkoitetaan monenlaista, yleensä henkistä vakivaltaa, jota tehdään digitaalisia työkaluja ja tietoverkkoja käyttäen. Se voi tarkoittaa esimerkiksi ihmisten tarkkailua tekniikan avulla, tiedon keräämistä heistä ja käyttämistä heitä vastaan, mustamaalausta tai erilaista kiusantekoa.

Entiset puolisot, riitaisat ystävyydet, vaikeudet työnantajan tai viranomaisten kanssa. Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen luettelee esimerkkejä ihmissuhteista, joissa digitaalista väkivaltaa havaitaan.

– Ihmiset tekevät kaikkein todennäköisimmin pahoja tekoja ihmisille, joita he tuntevat, hän toteaa.

Lue myös: Mies pommitti ex-kumppaniaan sadoilla viesteillä ja puheluilla, kyttäsi autosta tunteja ja sytytti lopulta asunnon tuleen

Naisia uhataan seksuaalirikoksilla, miehiä syytetään niistä

Esimerkit ovat karuja. Ihmisen koneelle saatetaan asentaa tarkkailulaitteita, hänen arkaluonteisia tietojaan saatetaan levittää verkossa tai mustamaalata tätä perättömillä huhuilla koko suvulle. Uhrin kotiin saatetaan tämän tiedoilla tilata satamäärin tuotteita verkosta tämän tietämättä.

– Kaikki tämä on nyt mahdollistunut sellaisessa mittakaavassa ja sellaisella anonymiteetillä, se ei ole aikaisemmin kerta kaikkiaan ollut vain mahdollista, Kekkonen kertoo.

Yksinkertaisimmillaan kyse voi olla siitä, että ilman lupaa luetaan henkilön yksityisiä viestejä tämän kännykältä, mitä Kekkonen luonnehtii "aivan törkeäksi".

Naisten Linjan digitaalisen väkivallan asiantuntija Jenny Keilonen kertoo, että viranomaiset eivät aina osaa suhtautua digitaalisessa maailmassa tapahtuvaan väkivaltaan riittävällä vakavuudella, eivätkä aina auttajatkaan ole ajan tasalla ilmiöstä. Kekkonen on hänen kanssaan samaa mieltä.

– Meillä ollaan vähän hampaattomia tämän edessä, hän toteaa.

Digitaalinen väkivalta vaihtelee sukupuolten välillä. Naisiin kohdistuu enemmän uhkauksia seksuaalisesta väkivallasta, miehistä taas levitellään useammin perättömiä huhuja seksuaalirikoksiin syyllistymisestä.

9:34img

Millaista kohtelua netissä pitää sietää? Tätä on digitaalinen väkivalta. Huomenta Suomen vieraina Naisten Linjan digitaalisen väkivallan asiantuntija Jenny Keilo ja Miessakit ry:n kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen.

Lue myös: Tällaisiin ongelmiin koululaiset törmäävät sosiaalisessa mediassa

Tuoreimmat aiheesta

Väkivalta