Riittämätön hoito lisää diabetes- ja migreenipotilaiden sairauspoissaoloja

migreeni_mies
Jos hoito ei ole ehkäisevää ja tavoitteellista, sairauspoissaolot voivat moninkertaistua lisäsairauksien myötä. Kuvituskuva.Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 11.03.2015 19:30

MTV LIFESTYLE

Yhä useampi työikäinen kärsii pitkäaikaissairauksista, joiden riittämätön hoito vaikuttaa merkittävällä tavalla sairauspoissaolojen määrään.

Ennaltaehkäisevällä ja tavoitteellisella hoidolla on erityisen suuri vaikutus diabetesta ja migreeniä sairastavien terveyteen. Jos hoidon tavoitteita ei saavuteta, elämänlaadun lisäksi kärsii henkilön työkyky, ja sairauspoissaolot voivat moninkertaistua lisäsairauksien myötä.

Terveystalon potilastietorekisteriin on koottuna tietoa yli 3,5 miljoonan suomalaisen terveydestä. Tiedoista ilmenee, että tietyistä pitkäaikaissairauksista kärsivien ihmisten sairauspoissaoloja on mahdollista vähentää hoidon jatkuvuutta parantamalla. Tärkeä huomio on, että esimerkiksi diabetesta sairastavien sairauspoissaolojen syyt ovat samoja kuin muillakin ihmisillä, mutta poissaoloja saattaa olla useammin ja ne kestävät pidempään.diabetes_neula

Migreenin ja diabeteksen kaltaiset sairaudet vaativat tavoitteellista ja hyvää hoitoa sekä jatkuvaa seurantaa, muistuttaa Terveystalon kehittämisylilääkäri Päivi Metsäniemi.

– Diabetekseen liittyy huonosti hoidettuina vakavia liitännäissairauksia, jotka omalta osaltaan heikentävät henkilöiden työkykyä. Potilastietorekisterimme perusteella voidaan päätellä, että riittämättömässä hoidossa olevalla diabetespotilaalla, jolla on myös liitännäissairauksia, sairauspoissaolot nousevat moninkertaisiksi verrattuna diabetesta sairastavaan ihmiseen, jolla ei ole lisäsairauksia ja jonka hoito on hyvässä tasapainossa.

Myös migreenistä kärsivien sairauspoissaolot näkyvät Terveystalon tilastoissa, mutta ne ovat vain osa totuudesta.

– Migreenin takia ollaan paljon poissa omalla ilmoituksella. Migreenikohtaukset myös heikentävät henkilön työkykyä, vaikka hän pyrkisikin olemaan töissä, Metsäniemi toteaa.

Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto kuin sairauden hoito

Potilas, jolla on krooninen sairaus kuten diabetes tai migreeni, hyötyy pysyvästä hoitosuhteesta, jossa voidaan ottaa huomioon myös työn vaatimukset. Näin ylläpidetään sekä elämänlaatua että työkykyä. Työterveyspalveluilla on mahdollisuus arvioida henkilön työkyvyn ja elämänlaadun suhde ja puuttua epäkohtiin ajoissa. Kroonisten sairauksien hyvä hoito palkitsee erityisesti pitkällä aikavälillä.keski_ikainen_migreeni

– On aina parempi, jos henkilön hyvinvointiin ja terveyteen voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi, sillä sairauden hoito on huomattavasti kalliimpaa. Kokonaiskuvan muodostaminen henkilön terveydestä ja työkyvystä on ensiarvoisen tärkeää. Esimerkiksi diabetesta sairastavia on Suomessa tällä hetkellä 500 000. Huolehtimalla hyvästä hoitotasapainosta, voimme vähentää merkittävästi sairaudesta johtuvia sairauspoissaolopäiviä sekä säästää vuositasolla jopa 200 miljoonaa euroa yritysten ja yhteiskunnan varoja, Metsäniemi sanoo.

Lähde: Terveystalo

Kuvat: Colourbox.com, All Over Press

Tuoreimmat aiheesta

Migreeni