Pauliinalla on jopa 27 migreenikohtausta kuukaudessa: "Tosi moni asia peruuntuu lyhyellä varoitusajalla"

Voiko migreenikohtaukset saada loppumaan? Pauliinalla kohtauksia on kymmeniä kuukaudessa. Biologinen lääke on tuonut helpotusta arkeen.

Kokemuspuhuja Pauliina Hanhirova on kärsinyt migreeneistä 12-vuotiaasta asti. Tila on krooninen, ja särkyjä on 18–27 kuukaudessa.

Migreeni on neurologinen sairaus, joka pahimmillaan lamaa toimintakyvyn kokonaan. Kenties tunnetuin migreenin oire on särky. 

Hanhirovalla runsaat kohtaukset vaikuttavat työhön, perhe-elämään, ystävyyssuhteisiin ja harrastuksiin. Kipu seuraa elämää, juhlia ja tapaamisia jää kohtausten vuoksi väliin.

– Kaikista eniten se ehkä vaikuttaa mielenterveyteen. Ei kukaan jaksa olla koko ajan iloinen, kun on koko ajan kipeä. Yleismaailmallisesti elämässä se vaikuttaa siihen, että tosi moni asia peruuntuu lyhyellä varoitusajalla, Hanhirova kuvaa.

Lääkkeet eivät vie kohtauksia kokonaan

Hanhirovalla on käytössään kolme erilaista migreeninestolääkitystä, jotka laimentavat kohtauksia.

– Kun särkypäiviä on näin monta, ei se vaikuta niin hyvin, että kohtaukset lähtisivät kokonaan pois, Hanhirova sanoo.

Yksi lääkkeistä on uudenlainen biologinen lääke, joka pistetään reiteen kerran kuukaudessa.

– Näistä suunnilleen kaksi kolmasosaa saa hyvän vasteen, ja jotkut jopa "ihmeparanevat". Valitettavasti osa ei saa apua, eli ongelmaa ei ratkaistu vielä, neurologian erikoislääkäri Ville Artto kuvaa.

Biologisen lääkkeen ansiosta Hanhirovan särkypäivät ovat helpompia.

– Näin kroonisesti sairaanakin pitää viedä lapsia harrastuksiin, laittaa ruokaa, toimia normaalisti elämässä. Se, että se vaimentaa kohtauksia ja olen toimintakykyinen, parantaa elämänlaatua todella paljon, Hanhirova sanoo.

Miten botox auttaa migreeniin? Miten migreeni kroonistuu, voiko migreenikohtaukset saada loppumaan? Katso koko keskustelu jutun alussa olevalta videolta.

Katso myös: Mitä eroa on päänsäryllä ja migreenillä?

Mitä eroa on päänsäryllä ja migreenillä? 0:45
Huomenta Suomen vieraana 18.7.2023 HUS:n neurologian erikoislääkäri Ville Artto.

 

Lue myös:

    Uusimmat