Rikosoikeuden professori ihmettelee suomalaista huumepolitiikkaa: "Meillä ei oikein ole ollut rohkeutta katsoa näitä asioita silmästä silmään"

2:23imgTyöelämäprofessori ehdottaa, että Suomessa luovuttaisiin asteittain huumeiden käytön rangaistavuudesta. Katso uutisjuttu aiheesta!
Julkaistu 20.05.2020 11:07
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

"Huumetilanne on meillä tosi hankala ihan kansainvälisestikin katsoen." Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä suomalaista huumepolitiikan kokonaisuus tulisi nostaa pöydälle ja katsoa, mitä sille olisi viisasta tehdä. Nykyistä linjaa professori ei pidä järkevänä.

Nuotion mukaan asioita ei ole osattu ottaa niiden vaatimalla vakavuudella.

– On erikoista, että tällä sektorilla olemme niin paljon jäljessä, vaikka muuten olemme monessa suhteessa edistyksellisiä kriminaalipolitiikassa ja kuutenkin yhteiskuntapolitiikassa. Minusta meillä ei oikein ole ollut rohkeutta katsoa näitä asioita silmästä silmään, sanoo Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.

"Olisi aiheellista nähdä, että tällä rikosoikeutta ja yleistä moraalia painottavalla linjalla on kova hinta inhimillisesti katsoen"

Professori on huolissaan siitä, mihin valittu linja johtaa.

– Olisi aiheellista nähdä, että tällä rikosoikeutta ja yleistä moraalia painottavalla linjalla on kova hinta inhimillisesti katsoen. Yliannostukseen kuolevat nuoret saattavat olla ihan tavallisten perheiden lapsia. Tällainen voi koskettaa ketä tahansa, ei pelkästään syrjäytyneitä. 

Käyttörikosten määrä kasvanut koko 2000-luvun ajan

MTV Uutiset kertoi tiistaina, että poliisien kirjaamien käyttörikosten määrä kasvoi noin 20 prosenttia tammi-maaliskuussa edelliseen vuoteen verrattuna.  

Kasvu ei ole poikkeus, päinvastoin. Tilastokeskuksen twitter-jaosta näkyy, että käyttörikosten määrä on ollut kasvussa koko 2000-luvun ajan.


 

– Lainsäätäjä on pitkin matkaa korostanut sitä, että käyttäjien rankaiseminen ei saisi olla automaattista, vaan että myös toimenpiteistä luopumista tulisi käyttää ja tukea hoitoon hakeutumista. Olen huolissani siitä, että rankaiseminen on eräällä tavalla helpoin tapa hoitaa asioita, Nuotio pohtii. 

"Kun olemme näin jäljessä, meillä olisi mahdollista oppia muiden kokemuksista ja kehittää hyviä toimintatapoja"

Nykylainsäädäntö estää professorin mukaan estää kokeilemasta asioita, kuten käyttöhuoneita.

– Huumeiden käytön rangaistavuus on estänyt käyttöhuoneiden käyttöönoton, vaikka näistä on maailmalla hyviä kokemuksia jo suorastaan vuosikymmenien ajalta. Helsingin kaupunki on esittänyt, että tätä kokeiltaisiin, mutta lainsäädännön valmistelu makaa jossain, ties missä.

Nuotio huomauttaa, että "jäljessä olemisesta" on hyötyäkin.

– Kun olemme näin jäljessä, meillä olisi mahdollista oppia muiden kokemuksista ja kehittää hyviä toimintatapoja. Tämä tarkoittaisi todennäköisesti rikosoikeudellisten seuraamusten roolin vähentämistä ja sosiaali- ja terveyspuolen roolin vahvistamista.

"Tällä ryhmällä ei ole puolestapuhujia, eivätkä päättäjätkään ole olleet valmiita pitämään asiaa esillä"

Professorin mukaan erityisen hankala on tilanne opioidiriippuvaisten suonensisäisten huumeiden käyttäjien kohdalla. 

– Huumetilanne on meillä tosi hankala ihan kansainvälisestikin katsoen, mutta huumeidenkäyttäjien tilanteesta ei paljon puhuta. Tällä ryhmällä ei ole puolestapuhujia, eivätkä päättäjätkään ole olleet valmiita pitämään asiaa esillä, Nuotio toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Huumeet