Rikosoikeuden professori toimittajan asuntoon tehdystä kotietsinnästä: "Vaikuttaa, että on menty aika lailla oppikirjan mukaan"

7:18img
Julkaistu 19.12.2017 13:06

MTV UUTISET

Helsingin Sanomien viikonloppuinen tiedustelu-uutisointi on aiheuttanut suuren kohun ja saanut poliisin tekemään poikkeuksellisia toimia. Suomen sotilastiedustelua käsittelevään jutun toisen toimittajan kotiin tehdyn kotietsinnän uskotaan olevan ainoa laatuaan Suomen historiassa. Myös rikosoikeuden professori luonnehtii tapausta poikkeukselliseksi Huomenta Suomen haastattelussa.

Helsingin Sanomat käytti osana juttunsa lähteitä erittäin salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Poikkeuksellinen kotietsintä on herättänyt keskustelua myös lehdistönvapauden tilasta Suomessa. Tapauksessa on useita keskenään vastakkaisia näkökulmia. Vastakkain ovat muun muassa lehdistönvapaus ja kansallinen turvallisuus.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta sanoo, että tapaus on voinut jopa palvella lehdistönvapautta, sillä on herättänyt laajan keskustelun valmisteilla olevasta tiedustelulaista, josta aiemmin keskusteltiin vähänlaisesti.

– Ehkä tämä ensimmäinen artikkeli oli vähän sellainen härnäysartikkeli, jossa nimenomaan viitattiin siihen, että uskalletaan julkaista salaista materiaalia. Lehden toinen artikkeli vaikuttaa vielä enemmän siltä, että siinä on kansalaisille haluttu avata sitä.

Nuotio arvioi, että kohua herättänyt kiirellisyysperiaatetta soveltaen tehty kotietsintä on tehty lain mukaan.

– Vaikuttaa siltä, että siinä on menty aika lailla oppikirjan mukaan. Mukana on ollut etsintävaltuutettu, kun on tiedetty, että siellä on arkaluontoista materiaalia. Ilmeisesti materiaali on sinetöity. Tuomioistuin tulee ottamaan kantaa, että voidaanko tätä materiaalia hyödyntää. Ilman muuta tämä on erittäin dramaattinen ja erikoinen tapahtumaketju, mutta mitään isoa vahinkoa ei lehdistönvapaudelle ole vielä tullut.

Sinetöinnissä on kyse materiaalin lähdesuojan varmistamisesta.

Nuotion mukaan kotietsinnän laillisuus voidaan riitauttaa, jos vaikuttaa siltä, että perusteita kotietsintään ei olisi ollut olemassa.

Sananvapausrikoksissa valtakunnansyyttäjänvirasto tekee syyteharkinnan. Nuotion arvion mukaan HS:n tiedustelujutussa voi tulla langettava päätös, jos juttu etenee oikeuskäsittelyyn asti.

– Jos tässä osoitetaan, että salaisia tietoja on julkaistu ilman mitään ihan erityistä palvelevaa tarvetta, niin kyllä siinä on mahdollista, että siitä voi jopa langettava tuomio tulla. Ihmisoikeudet eivät anna oikeutta automaattisesti murtaa salaisuuksia.

Helsingin Sanomat on perustellut tietojen julkaisua valmisteilla olevalla tiedustelulailla.

Nuotio kuitenkin alleviivaa sitä, että tapauksessa on vaikeita piirteitä. 

– Lehdistönvapaus on äärettömän vaikea asia. Turvallisuussalaisuuksistakin pitää voida oikeasti jotain kertoa, silloin kun riittävän painavat perusteet. Siinä on merkittävää, että, mitä haetaan ja kuinka toimitaan. Lehdistön on myös toimittava vastuullisesti. Lehdistönvapausasiaa emme ole niin paljoa käsitelleetkään.

Tuoreimmat aiheesta

Helsingin Sanomien tiedustelukohu