Rikosvastuu epäillyistä raakkukuolemista voi yltää Stora Ensossa korkealle, arvioi rikosoikeuden professori

Törkeitä luonnonsuojelurikoksia on vuosikymmenessä vain muutamia, sanoo professori.

Rikosvastuu epäillyistä Hukkajoen raakkukuolemista voi mennä Stora Enson organisaatiossa korkeallekin, sanoo rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen MTV Uutisille.

Ensisijaisesti mahdollinen rikosvastuu kohdistuu Tolvasen mukaan metsäkoneilla raakkujen päälle ajaneeseen henkilöön tai henkilöihin.

Seuraavaksi arviointivuorossa voivat olla ainakin työnjohto ja hakkuun suunnittelija. Tolvanen kuitenkin muistuttaa, että tässä vaiheessa kyse on vasta rikosepäilystä.

– Prosessi on erittäin vaikea, koska mukana on yhteisöjä. Joudutaan punnitsemaan, ketkä ovat henkilökohtaisessa vastuussa, Tolvanen sanoo.

Törkeät luonnonsuojelurikokset ovat hyvin harvinaisia, Tolvanen sanoo. Niitä ei ole hänen mukaansa vuosikymmenessäkään kuin muutama.

– Luonnonsuojelurikoksista ei ole oikein mitään relevanttia oikeuskäytäntöä olemassa. Niitä on niin vähän. Laki on aika vanhaa perua, sitä uudistettiin 1990-luvulla, Tolvanen toteaa.

– Törkeä tekomuoto tuli mukaan myöhemmin. Kysymys on siitä, että luontoarvoja ja luontoon kohdistuvien peruuttamattomien muutosten haitallisuutta on alettu ymmärtää paremmin, hän jatkaa.

Tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta?

Tolvasen mukaan on mahdollista, että Stora Enso on yhtiönäkin vastuussa. Yhtiö voi saada korkeintaan 850 000 euron yhteisösakon.

Jos taas katsotaan, että raakkuja on tahallaan tuhottu, voidaan sakkoja määrätä 589 euroa kertaa kuolleiden raakkujen määrä.

Hukkajoella jopa tuhannet raakut ovat saattaneet kuolla metsätyökoneiden ajettua niiden yli. 

– Voi olla tahallisuutta tai törkeää huolimattomuutta, joka riittää perusteeksi törkeässä ympäristörikoksessa. Jos ja kun raakkuesiintymä on ollut yhtiön tiedossa, olisi pitänyt varmistaa, että viesti on mennyt perille työntekijöille asti, Tolvanen sanoo.

– Varmistusvelvollisuuden laiminlyönti voi jo olla törkeää huolimattomuutta. Kuljettajan osalta vaikuttaa tahalliselta, jos hänelle on kerrottu, että kyse on sellaisesta paikasta, josta ei saa ajaa, mutta hän on silti ajanut siitä useita kertoja, hän jatkaa.

Metsähallitus on arvioinut, että metsätyökoneet ylittivät raakkujoen jopa 400 kertoo,Yle uutisoi.

"Pitää suhtautua skeptisesti"

Metsäyhtiö Stora Enso on jo ainakin osittain myöntänyt vastuunsa tapahtuneesta. Se on tiedotteessaan väittänyt tekevänsä kaikkensa, jotta Hukkajoen tapahtumat eivät pääse toistumaan.

Rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Tolvanen pitää hyvänä asiana, että Stora Enso kantaa yhteiskunnallista vastuuta.

– Asia olisi tietysti pitänyt hoitaa niin, ettei vahinkoa olisi sattunut. Pitää suhtautua skeptisesti yhtiön vakuutteluun siitä, että jatkossa toimitaan paremmin, Tolvanen kertoo.

 – Meillä on esimerkkejä siitä, ettei välttämättä ole parannusta siinä määrin tullut kuin on luvattu, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat