Rintojen poisto syövän jälkeen ei vähennä kuolleisuutta sairauteen

Molempien rintojen poisto sen jälkeen, kun yhdestä rinnasta on löytynyt syöpä, voi ehkäistä syövän kehittymistä molempiin rintoihin, mutta rintasyöpäkuolleisuutta se ei laske.

Kaksoismastektomia eli molempien rintojen poisto rintasyöpädiagnoosin jälkeen on tehokas tapa ehkäistä syövän uusimista toisessa rinnassa, mutta tuoreen JAMA Oncology -tiedealustalla julkaistun tutkimuksen mukaan se ei paranna sairastuneiden eloonjäämisastetta.

25. heinäkuuta julkaistuun tutkimukseen osallistui yli 661 000 rintasyöpään vuosien 2000 ja 2019 välisenä aikana sairastunutta naista. 

Naiset sairastivat joko DCIS:ää, joka on rintasyövän esiaste, pientä paikallista ei-leviävää rintasyöpää tai tason kolme rintasyöpää, jossa kasvain oli iso tai levinnyt lähikudoksiin tai imusolmukkeisiin, kertoo People-lehti.

Naisilla, joilta poistettiin rinnasta kasvain tai koko rinta, jossa kasvain oli, rintasyövän kehittymisen mahdollisuus toiseen rintaan oli vain 7 prosenttia. Lisäksi tutkimuksessa selvisi, että terveen rinnan poistaminen sairastuneen rinnan lisäksi ei parantanut naisten selviytymismahdollisuuksia.

20-vuotisen tutkimusjakson aikana rintasyöpäkuolleisuus oli samaa tasoa riippumatta siitä, oliko naiselta leikattu syöpäkasvain pois rinnasta vai tehty yhden tai molempien rintojen poisto.

Niiden naisten, joilta leikattiin rinnasta pois kasvain, rintasyöpäkuolleisuus oli 8,5 prosenttia. Yhden rinnan poiston läpikäynneillä naisilla kuolleisuus oli 9 prosenttia ja molempien rintojen poiston läpikäynneillä 8,5 prosenttia.

Tutkimuksen johtavan kirjoittajan, rintasyöpätutki ja lääkäri Steven Narodin mukaan on paradoksaalista, että rintasyövän ilmaantuminen toiseen rintaan nostaa kuoleman riskiä, mutta silti molempien rintojen poistoleikkaus ei paranna selviytymismahdollisuuksia, kertoo People-lehti.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että vaikka tuplamastektomia ei vähennä rintasyöpäkuolleisuutta yleisesti, voi se kuitenkin parantaa eliniänodotetta ihmisillä, joilla on rintasyöpään altistava BRCA-geenimutaatio.

Katso myös minidokumentti: Mamillatatuointi: Rintasyövän viimeinen piste

Rintasyövän viimeinen piste 6:29
Dokumentissa tavataan Tarja, jonka rintasyöpä löytyi kesällä 2021, kun hän oli 53-vuotias. Raskaiden hoitojen ja rinnan poiston jälkeen hän päätti ottaa mamillatatuoinnin, jotta raskas sairausmatka saisi viimeisen pisteen.  

Lue myös:

    Uusimmat