Riski myös Suomessa: Koronan jälkimainingeissa kytee toinen terveyspommi – brittitutkijoilta huolestuttava havainto

2:10img
Seuraavat tekijät altistavat tyypin 2 diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä keuhkosairauksille, joiden tiedetään myös lisäävän koronariskejä.
Julkaistu 08.10.2021 08:04

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Koronaepidemia on heikentänyt diabetespotilaiden hoitoa ja uusien tapausten diagnosointia huomattavasti, tuore brittitutkimus osoittaa.

Puolen vuoden koronasulun aikana mahdollisesti jopa 2,5 miljoonaa diabetestestiä jäi tekemättä. Tämä tulee todennäköisesti heikentämään väestön terveyttä tulevina vuosina, tutkijat kirjoittavat.

Tulosten perusteella koronasulun aikana diabetespotilaille tehtiin keskimäärin 19 000 HbA1c-testiä kuukaudessa, kun sitä edeltävän vuoden aikana niitä tehtiin keskimäärin 32 000 kuukaudessa.

Lue myös: Tunnetko oireet? Tutkimus paljastaa, kuinka hälyttävän usein diabetes todetaan sattumalta

Myös diabeteksen seulonta väestöstä sekä riskipotilaiden testit vähenivät merkittävästi. Koronasulun aikana seulontatestejä tehtiin 32 000 ja riskiryhmäläisten diagnostisia testejä 12 000 kuukaudessa, kun ennen sulkua niitä tehtiin keskimäärin 46 000 ja 31 000 kuukaudessa.

Tutkijat arvioivat, että kuuden kuukauden koronasulun aikana diabetespotilailta jäi väliin lähes 80 000 seurantatestiä, joista noin 30 000 olisi tehty potilaille, joiden diabetes oli jo valmiiksi huonossa kontrollissa.

Riskipotilailta jäi väliin lähes 150 000 testiä, joista arviolta 30 000 olisi paljastanut potilaan esidiabeteksen. Varsinaisia uusia diabetestapauksia jäi diagnosoimatta mahdollisesti noin 4 000.

Lue myös: Nukutko huonosti? Tutkimus vahvistaa tuhoisan vaikutuksen – altistaa kansantaudille

HbA1:n eli glykohemoglobiinin mittaus on keskeinen diabeteksen seurannassa ja diagnosoinnissa käytettävä mittari, joten testien vähentyminen voi huomattavasti vahingoittaa väestön terveyttä. Diabetespotilaiden hoidon huononnukset voivat lisätä muun muassa sydän- ja verisuonitauteja, munuaistauteja, sokeutumisia ja hermostovaurioita sekä aivoverenkiertohäiriöitä. Myös diabeteksen ehkäiseminen riskipotilailta on todennäköisesti vaarantunut.

Diabetespotilaiden hoitokäynnit ovat vähentyneet myös Suomessa koronaepidemian aikana. Taustalla on poikkeusolot, mutta koronavirustartunnan riskiryhmään kuuluvat diabetespotilaat ovat myös itse peruneet käyntejään.

Tutkimus julkaistiin Euroopan Diabetestutkijoiden järjestön EASD:n vuotuisessa konferessissa.

Lue myös: Tutkimus: Suoliston bakteerit vaikuttavat diabetesriskiin – tee tämä muutos lautasella

Copyright 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi