Tutkimus: Koronan sairastaneet lapset suuremmassa riskissä sairastua diabetekseen

Koronaviruksen sairastaneet lapset ja teinit ovat alttiimpia sairastumaan tyypin 2 diabetekseen kuin muita hengityselinsairauksia sairastaneet, selvisi tuoreessa tutkimuksessa.

Lapsilla, jotka olivat sairastaneet koronaviruksen noin kuusi kuukautta aiemmin, oli 50 prosenttia suurempi todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen kuin niillä lapsilla, jotka olivat sairastaneet jonkin toisen hengitystiesairauden.

Lihavilla lapsilla todennäköisyys sairastua tyypin 2 diabetekseen koronaviruksen jälkeen oli 100 prosenttia verrattuna muihin samanikäisiin tutkimukseen osallistuneisiin henkilöihin. Asia selviää Jama Network Open -alustalla julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimus toteutettiin vertaamalla 613 602 10–19-vuotiaan nuoren terveystietoja aikaväliltä tammikuu 2020 ja joulukuu 2022. 

Tutkijat halusivat selvittää, olivatko lasten diabetestapaukset lisääntyneet koronaviruksen sairastamisen jälkeen samoin kuin aikuisilla on aiemmissa tutkimuksissa todettu käyneen.

Koehenkilöiden tiedot jaettiin kahteen ryhmään: koronaviruksen sairastaneiden ja muun hengityselinsairauden sairastaneiden ryhmiin.

Osa terveystiedoista oli tallennettu ennen kuin yhtään koronavirusrokotetta oli tarjolla 5–11-vuotiaille potilaille. Tutkijat eivät kuitenkaan selvittäneet, olivatko diabetekseen sairastuneet lapset rokotettuja vai eivät.

Vanhempien ei syytä huolestua

Philadelphian lastensairaalan diabeteskeskuksen johtajan Steven M. Willin mukaan diabeteksen puhkeaminen voi johtua myös muista pandemian aikaisten sulkutoimien vaikutuksista, ei välttämättä koronaviruksesta. 

Esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden puute tai immunipuute ovat voineet vaikuttaa lasten diabeteksen puhkeamiseen, Willi kommentoi asiaa Washington Postille

Hänen mukaansa se, onko koronaviruksen ja tyypin 2 diabeteksen välillä suoraa syy-yhteyttä vaatii vielä lisätutkimuksia. Willi ei kuulunut tutkimuksen tehneeseen asiantuntijaryhmään.

Suomessa on aiemmin tutkittu koronaviruksen yhteyttä tyypin 1 diabetekseen, kun diagnoosien määrä lapsilla nousi koronaviruspandemian jälkeen. Suomalaistutkimuksen mukaan koronavirus ei kuitenkaan aiheuta tyypin 1 diabetesta, vaan lisääntyneiden tapausten taustalla olivat muuttuneet ympäristötekijät.

Vaikka tuore tutkimus koronaviruksen ja tyypin 2 diabeteksen mahdollisesta yhteydestä on merkittävä, vanhempien ei pitäisi automaattisesti olettaa, että heidän lapsensa sairastuu diabetekseen sairastettuaan koronan, kommentoi houstonilainen lastenlääkäri Anandita Pal Washington Postille.

Pal huomauttaa, että autoimmuunisairaus vaatii puhjetakseen useita tekijöitä, joihin vaikuttavat ihmisen genetiikka, ympäristö ja muut muuttujat.

Muutkin hengitystiesairaudet yhteydessä autoimmuunisairauksiin

Koronavirus ei myöskään ole ainoa hengitystiesairaus, joka voi mahdollisesti laukaista autoimmuunisairauksia.

Esimerkiksi mononukleoosi eli niin sanottu pusutauti on yhdistetty nivelreumaan ja muihin reumasairauksiin.

Kroonisen hengityselinsairauden bronkiektasiataudin tiedetään laukaisevan muun muassa Sjogrenin oireyhtymän ja uusiutuvan polykondriittin.

Lue myös:

    Uusimmat