Risto E. J. Penttilä: Pohjois-Korean joukot Venäjällä aiheuttavat Yhdysvalloille kolme syytä huoleen

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä arvioi, että Yhdysvaltojen ääneen ilmaisema huoli on myös osoitus Venäjälle ja Pohjois-Korealle.

Mikäli Etelä-Korean tiedustelutiedot pohjoiskorealaisista joukoista Venäjällä pitävät paikkansa, Yhdysvallat voi ainoastaan tukea Ukrainaa lisää, arvioi Risto E. J. Penttilä.

Etelä-Korean tiedustelutietojen mukaan Pohjois-Korea on lähettänyt noin 10 000 sotilasta tukemaan Venäjää Ukrainan sotarintamalle, joista jo yli 1 000 sotilasta olisi siirretty eri tukikohtiin Venäjälle.

Myös Ukrainan viestinnän ja informaatioturvallisuuden keskus Spravdi julkaisi videon, jossa väitetään olevan pohjoiskorealaisia sotilaita.

Valkoisen talon turvallisuusneuvoston Reutersin antamalle lausunnon mukaan olisi ”vaarallista kehitystä”, jos Venäjällä tosiaan olisi pohjoiskorealaisia sotilaita harjoittelemassa ja heitä lähetettäisiin sotimaan Ukrainan sodassa.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Penttilä arvioi, että tilanne kertoo Venäjän epätoivosta.

– Tilanne kertoo Venäjän epätoivosta, jos se turvautuu eristettyyn Pohjois-Koreaan. Se kertoo myös siitä, että Venäjällä alkaa olemaan omat keinonsa vähissä, hän arvioi.

Nato tai Yhdysvallat  eivät ole vahvistaneet Etelä-Korean tiedustelutietoja pohjoiskorealaisista sotilaista. 

Kolme syytä olla huolissaan

Penttilä arvioi, että Yhdysvallat voi olla erityisesti kolmesta syystä huolissaan, jos Etelä-Korean tiedustelutietoihin perustuva tieto Pohjois-Korean joukoista pitää paikkansa. 

Ensinnäkin Yhdysvallat on Ukrainan suurin tukija, joka ei tietenkään katso hyvällä Venäjän aseman vahvistumista taistelukentillä.

– Toiseksi on huoli siitä, että tämä ”pahan akseli”, eli Pohjois-Korea, Iran ja Venäjä, vahvistavat yhteistyötään.

Kolmanneksi syyksi Penttilä mainitsee Yhdysvaltojen presidentinvaalit, jotka lähestyvät nopeasti.

– Yhdysvallat voi pelätä, että Pohjois-Korea ja Venäjä saattavat valmistella jotain presidentinvaalien jälkeiseen aikaan, kun maa on niin sanotussa ”odotusvaiheessa”, Penttilä arvioi.

Penttilä myös huomauttaa, että se että Yhdysvallat ilmaisee ääneen tällaisia huolenaiheita kertoo siitä, että he haluavat myös viestiä Venäjälle ja Pohjois-Korealle olevansa tietoisia heidän asioistaan ja pyrkivät estämään sitä.

Mitä Yhdysvallat tai Nato voivat tehdä?

Yhdysvallat tai Nato voivat reagoida tilanteeseen vahvistamalla Ukrainan puolustusta, sillä kaikki mahdolliset pakotteet Pohjois-Korean ja Venäjän suhteen ovat jo käytössä.

– Iso kysymys on, poistetaanko Ukrainan pitkän kantaman asejärjestelmien rajoitukset Venäjää vastaan. Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Joe Biden ei ole toistaiseksi sallinut näiden aseiden käyttöä, mutta tilanne ehkä arvioidaan uudelleen, jos Venäjä hakee tukea Pohjois-Korealta, Penttilä toteaa.

Penttilä pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että Biden antaisi lupaa pitkän kantaman aseiden käyttöön.

– Se olisi yllätys, sillä hän pelkää eskalaatiota Ukrainassa. Mutta uskon, että asiaa harkitaan uudelleen, jos tosiaan vahvistetaan että Pohjois-Korea ja Venäjä tekevät rintamalla yhteistyötä, Penttilä sanoo.

Entä muut kumppanimaat?

Tarkkoja reaktioita Naton indopasifisten maiden kumppaneille on vielä vaikea arvioida, mutta Penttilä nostaa esiin, että esimerkiksi Japanin mukaan Ukrainan ja Venäjän sota kytkeytyy myös Japanin ja Etelä-Kiinan meren turvallisuuteen.

– Jos taas Venäjä menestyy Ukrainassa, se saattaa rohkaista Kiinaa aggressiivisempaan politiikkaan, Penttilä arvioi.

 

Lue myös:

    Uusimmat