Tiedustelutiedot: Pohjois-Korea lähettänyt 1 500 sotilasta Ukrainan sotaan

Tiedustelupalvelun mukaan Venäjä kouluttaa pohjoiskorealaiset joukot ennen lähettämistä rintamalle.

Pohjois-Korea on lähettänyt 1 500 sotilaan joukon Venäjälle, kertoo Etelä-Korean tiedustelupalvelu lausunnossaan.

Etelä-Korean tiedustelupalvelun mukaan sotilaat on jo sijoitettu eri tukikohtiin Venäjän Kaukoidässä, mistä heidät lähetetään taistelukentille koulutuksen jälkeen.

Joukkoja on tiedustelupalvelun mukaan lähetetty ainakin Vladivostokin, Ussurijskin, Habarovskin sekä ja Blagoveshtshenskin tukikohtiin. Tiedustelupalvelun mukaan Venäjän avuksi lähetettäviin joukkoihin kuuluu muun muassa erikoisjoukkoja.

Etelä-Korean tiedustelupalvelu uskoo, että Pohjois-Korea on päättänyt lähettää 12 000 sotilasta Ukrainan sotaan auttamaan Venäjää. Asiasta kertoo eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap.

Etelä-Korean tiedustelupalvelu kieltäytyi vahvistamasta Yonhapin tietoja uutistoimisto AFP:lle.

Etelä-Korea: Pohjois-Korean suhteet Venäjään turvallisuusuhka

Myös Etelä-Korean presidentin Yoon Suk-yeolin kanslia sanoi Pohjois-Korean lähettävän Venäjälle sotilastarvikkeiden lisäksi myös varsinaisia joukkoja.

Pohjois-Korean havaittiin tiedustelupalvelun mukaan kuljettaneen sotilaitaan viime viikolla Venäjän laivaston kuljetusaluksella.

Uutistoimisto Yonhapin mukaan Etelä-Korean tiedustelupalvelu kertoi aiemmin uskovansa, että kaikkiaan Pohjois-Korea on päättänyt lähettää 12 000 sotilasta Ukrainan sotaan auttamaan Venäjää.

Pohjois-Korean kasvavat sotilaalliset siteet Venäjään aiheuttavat merkittävän turvallisuusuhan Etelä-Korealle ja kansainväliselle yhteisölle, presidentinkanslia sanoi lausunnossaan.

Lisäksi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on syyttänyt Pohjois-Korean lähettävän kansalaisiaan taistelemaan Venäjän joukkoihin ja työskentelemään Venäjän tehtaisiin.

Yonhapin mukaan Zelenskyi sanoi torstaina saaneensa tiedusteluraportteja, joiden mukaan Pohjois-Korea valmistautuu lähettämään sotilaita Venäjän tueksi Ukrainaan. Zelenskyi kertoi asiasta EU-johtajien huippukokouksen yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

– Tiedämme noin 10 000 Pohjois-Korean sotilasta, jotka he valmistautuvat lähettämään taistelemaan meitä vastaan, Zelenskyi sanoi.

Mitä Ukrainan rintamilla tapahtuu nyt ja mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle? 9:21
Mitä Putinin ja Kimin tapaaminen merkitsee sodalle, kysyttiin Viiden jälkeen -ohjelmassa vuosi sitten.

Zelenskyi: 10 000 sotilasta lähdössä Ukrainaa vastaan

Mailla sopimus strategisesta kumppanuudesta

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Pohjois-Koreassa kesäkuussa, jolloin maat solmivat sopimuksen strategisesta kumppanuudesta. Putin sanoi tuolloin, että sopimukseen sisältyy muun muassa kirjaus keskinäisestä avunannosta, jos toinen maa joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Hän ei myöskään sulkenut pois aseteknologista yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa.

Pohjois-Korean itsevaltainen johtaja Kim Jong-un luonnehti tuolloin Putinia Pohjois-Korean "rakkaimmaksi ystäväksi".

Juttua ja otsikkoa päivitetty kauttaaltaan 18.10.2024 kello 13.55: Täsmennetty, miten paljon joukkoja on lähetetty ja millaisia arvioita lähetettävien joukkojen määrästä on tehty.

Lue myös:

    Uusimmat