Turvallisuusasiantuntija MTV:lle: Trumpin kampanjatilaisuuden turvatoimet yllättävän huolimattomat

Turvallisuusasiantuntijan mielestä vaikuttaa omituiselta, että salamurhaa suunnitellut mies pääsi ampumaan Donald Trumpia niin vapaasti tämän kampanjatilaisuuden lukuisista turvatoimista huolimatta.

Yhdysvaltain ex-presidenttiä ja republikaanien presidenttiehdokasta Donald Trumpia ammuttiin kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa sunnuntaiyönä Suomen aikaa.

Laukaus osui Trumpin oikeaan korvaan, mutta muuten hänen on kerrottu olevan kunnossa.

Katto olisi pitänyt miehittää

Turvallisuusasiantuntija, tutkija ja entinen poliisi ja Karhuryhmän jäsen Harri Gustafsberg pitää Trumpin kampanjatilaisuuden turvatoimia yllättävän huolimattomina.

Esimerkiksi katto, jonka päältä ampuja pääsi laukomaan Trumpia kohti, olisi Gustafsbergin mielestä pitänyt ehdottomasti miehittää.

– Miksi siellä ei ollut viranomaisia tai poliisia, tai miksi paikalla ei ollut miehitettyä tai miehittämätöntä ilmavalvontaa. Tosi oudolta vaikuttaa, Gustafsberg kommentoi Kymmenen uutisissa.

Se, että Trump meni maahan laukauksen osuttua hänen korvaansa, oli Gustafsbergin mukaan todennäköisesti "reaktioperusteinen päätös". Siitä ei siis välttämättä ollut sovittu etukäteen tai sitä ei ollut harjoiteltu.

– Tässä tilanteessa se oli ihan oikea päätös. Sen jälkeen lähiturva (turvamiehet) suojelivat. He menivät päämiehen ympärille ja suojelivat häntä niin kauan, että todennäköisesti jostain tuli viesti, että kohde on eliminoitu ja nyt voi päämiehen evakuoida autoon. Tämmöinen on protokolla.

Oletettavasti tietoon ampujan tekemisestä vaarattomaksi perustuu myös se, että Trump sai nousta ylös ja esimerkiksi heristää nyrkkiään yleisölle, eikä häntä viety piilossa ja matalana pois lavalta.

Gustafsberg muistuttaa, että kaikki arvio tilanteesta on spekulaatiota, koska on paljon yksityiskohtia, joita ei näe kuvista tai videoklipistä.

Kaikki ei mene kuin elokuvissa

Gustafsbergin mukaan suuri yleisö kuvittelee turvatoimien etenevän niin kuin elokuvissa, mutta näin ei todellisuudessa ole.

– Erittäin todennäköisesti kaikki nämä tilanteen videotallenteella näkyvät (Trumpin turvahenkilöt) ovat ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa ammutaan. Ja on aika iso kynnys suojata omalla keholla vaikka päämiestä tilanteessa, jossa ammutaan. Vaikka se on kuinka harjoiteltu drilli, tapahtuma, kun se tulee vastaan tosielämässä, päätös punnitaan uudestaan.

Trumpin nyrkin nostoa ampumisen jälkeen Gustafsberg pitää tilannetajuna.

– Hän tajusi, että tämä on hänen hetkensä, ja hän käytti sen hyväksi. Se kertoo siitä, että hän on tämmöisissä tilanteissa todella tilannetajuinen.

Trumpin hengen lähtö oli Gustafsbergin mukaan kiinni vain parista sentistä – tai parista, kolmesta sekunnista.

– Se oli varmaan niin lähellä kuin se vain voi olla.

Bidenin kampanjaväki veti mainokset pois

Trumpin murhayritys on järkyttänyt Yhdysvaltoja ja vaikuttanut suoraan Joe Bidenin kampanjaan.

Demokraatit vetivät jo tänään kampanjamainokset pois tv:stä, lehdistä ja sosiaalisesta mediasta, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

– Päätös liittyy siihen, että Yhdysvalloissa kampanjamainokset ovat yleensä hyökkäyksiä toista ehdokasta kohtaan. Kampanjan väki koki varmaan, että on vähän mautonta ammuttua miestä haukkua, Karppinen toteaa Kymmenen uutisissa.

Bidein kannalta on hankalaa Karppisen mukaan myös se, että hänen pelastautumisyrityksensä omasta ikäkysymyksestä perustuu siihen, että hän nimenomaan kohdistaa huomionsa Trumpiin ja hänen kritisoimiseensa.

Lue myös:

    Uusimmat