Entiset agentit ihmettelevät: Miten salainen palvelu mokasi Trumpin suojelun?

Yhdysvaltain entisen presidentin ja presidenttiehdokas Donald Trumpin murhayritys on herättänyt paljon kysymyksiä siitä, onko tämän suojelussa epäonnistuttu.

Kysymyksiä on esitetty esimerkiksi siitä, miten ampuja pääsi tarkka-ampujista ja turvatoimista huolimatta katolle, josta pääsi ampumaan kohti Trumpia. Myös agenttien toiminta ampumisen jälkeen herätti ihmetystä. Kysymyksiä herättää sekin, miten ampuja ehti toimia niinkin kauan.

Agentit peittivät Trumpin eri puolilta kehoillaan tarjoten tälle suojaa mahdollisista muilta laukauksilta, mutta antoivat Trumpin paljastaa päänsä lavalla ja oleskella siellä yli minuutin ennen poistumista paikalta. Vaikka hyökkääjä oli ammuttu, olisi ollut mahdollisuus, että tämä ei olisi ollut ainoa uhka.

Ex-agentti: Poistaminen lavalta vei "eliniän"

Muun muassa Fox Newsin haastattelemat entiset salaisen palvelun ja FBI:n agentit ovat lausuneet tapahtunutta ihmetteleviä kommentteja.

Esimerkiksi entinen FBI-agentti Jonathan Gilliam totesi, ettei voi uskoa sitä, miten pitkään ensimmäisistä laukauksista meni siihen, että Trump saatiin pois lavalta ja panssaroituun ajoneuvoon. Myös se, että miten pitkään autolla meni poistua paikalta, ihmetytti häntä.

– Se kesti eliniän suojelun näkökulmasta, hän kritisoi.

Donald Trumpin reaktio ampumisen jälkeen: Halusi kenkänsä jalkaan.

Tilanteen tullen ei pidä etsiä kenkiä

Myös eläköitynyt salaisen palvelun agentti Jeff James ihmetteli sitä, miten agentit eivät välittömästi vieneet Trumpia lavalta suojaan.

– Kun he pääsivät hänen luokseen, heidän olisi pitänyt napata hänestä ja [viedä lavalta]. Hän halusi odottaa kenkiään. Se on hienoa, mutta ei, me olemme menossa. Jos minulla on jotain kritisoitavaa, niin se olisi siinä. Olisin halunnut nähdä, että hänet vietäisiin lavalta panssaroituun autoon nopeammin. Kun pääset panssaroituun autoon ja lukkojen taa, olet varsin turvassa, ja pääset liikkeelle melko nopeasti, jos tarve on.

"Toisella ampujalla olisi ollut mahdollisuuksia hoidella hänet"

Entinen FBI-pomo Chris Swecker taas kuvaili Trumpin suojelua romahdukseksi alusta loppuun. Ihmetystä herätti mainittu hidas toiminta ja se, että Trumpin annettiin paljastaa päänsä tilanteessa. 

– Jos siellä olisi ollut toinen ampuja, hänellä olisi ollut runsaasti mahdollisuuksia hoidella hänet, joten tämä rikkoo kaikkia salaisen palvelun toimintatapojen sääntöjä, hän kritisoi.

Hän totesi, että salaisen palvelun ensisijainen tehtävä on estää tällaiset tapahtumat, ja toissijaisesti reagoida niin ripeästi kuin mahdollista saadakseen hänet turvaan vaara-alueelta. Kumpikaan ei hänen mukaansa toteutunut.

Silminnäkijän video näyttää sekasorron hetket Trumpin kampanjatilaisuudessa: "Hänellä on ase!"

Lue myös:

    Uusimmat